NOS Schaatsen

Drama voor Verweij, Kramer houdt schade beperkt

  • NOS
    Verweij gaat onderuit in Calgary
  • NOS
    Koen Verweij staart voor zich uit na zijn valpartij

Sven Kramer is de WK allround in Calgary begonnen met een tiende plaats op de 500 meter. De zesvoudig kampioen noteerde 36,20 seconden en hield de schade beperkt op concurrent Denis Joeskov (35,64). De Rus werd tweede.

Maar het verhaal na de 500 meter ligt bij een andere Nederlander: Koen Verweij. De titelhouder kwam na twintig meter ten val en hield het direct voor gezien. "Ik had mijn seizoen heel anders willen afsluiten", sprak Verweij, die na zijn val verbouwereerd voor zich uit zat te staren. "Ik kwam met mijn punt in het ijs. Dat kan gebeuren. Jammer dat het nu gebeurde. Dit is wel een beetje onwerkelijk."

Koen Verweij zal de rest van het toernooi niet meer in actie komen. Hij heeft te veel last van zijn knie na de valpartij.

De zege op de 500 meter ging naar de Canadees Denny Morrisson met 34,98 seconden. De Noorse outsider Sverre Lunde Pedersen kwam tot 35,87. Goed voor de vierde plaats en zijn beste tijd ooit op deze afstand.

Persoonlijk record De Vries

Douwe de Vries eindigde als twintigste met 36,63. Hij haalde 0,48 van zijn persoonlijk record af.

De voor Canada debuterende Ted-Jan Bloemen stelde wat teleur. De geboren Zuid-Hollander eindigde met 37,03 als 22ste.

5.000 meter

Kramer kan later vandaag dichter naar de concurrentie kruipen op de 5.000 meter. Het verschil tussen Kramer en Joeskov bedraagt nu nog 5,60 seconden in het voordeel van de Rus. Zijn achterstand op Pedersen is 3,3 seconden.

Gematigd tevreden

"Het verschil is weleens groter geweest met Joeskov", klonk Kramer gematigd tevreden. "Op Morrison let ik niet, om hij een minder goede 5.000 en 10.000 meter heeft. Pedersen juist wel."

"Stiekem had ik 36.00 willen rijden", bekende hij. "In de laatste buitenbocht wilde ik niet al te veel risico nemen."

Verweij valt bij start 500 meter
WK allround: 500 meter mannen
Verweij: dit kan gebeuren
Kramer: had stiekem wel 36.00 willen rijden
Uitslag 500 meter mannen op de WK allround

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl