Maureen Koster heeft brons gewonnen bij de EK indoor in Praag. Het is de eerste medaille voor de Nederlandse equipe. Ze liep de 3.000 meter in een tijd van 8.51,64. De Russin Jelena Korobkina won in 8.47,62. Het zilver ging naar de Wit-Russische Svjatlana Koedzelitsj. 

Koster begon haar race achterin en liep na 1.800 meter naar voren. Met nog 400 meter te gaan waren er vier kanshebsters voor de medailles. De Russin en de Wit-Russin bleken voor Koster een maatje te groot. 

Van achteren kwam de Britse Laura Muir akelig dichtbij. De 22-jarige Boskoopse schakelde echter een tandje bij en hield op de finish genoeg over op haar Britse belaagster. 

'Het deed wel wat pijn, maar ik heb laten zien wat ik kan'

Tactische keuze

Koster was na afloop ongelofelijk trots op haar prestatie. "Het deed wel wat pijn, maar ik heb eindelijk laten zien wat ik kan. Ik had alleen met deze tactiek kans op een medaille. Ik ben echt superblij", vertelde ze met tranen in de ogen.

De Boskoopse had zich als snelste in haar serie voor de finale op de 3.000 meter geplaatst. Ze was de enige Nederlandse deelneemster op de langste afstand tijdens de EK indoor, omdat Siffan Hassan voor de 1.500 meter heeft gekozen. Die finale is morgen.

STER reclame