Van der Aa maakte de foto van de wolf vanuit zijn auto Jan van der Aa

De man die vanochtend foto's maakte van een wolf, dacht eerst dat hij moest remmen voor een ander dier. Jan van der Aa was van Klazienaveen op weg naar Friesland toen hij in Drenthe bij Noord-Sleen in zijn ooghoek iets zag. "Ik dacht in eerste instantie dat het een hert was, dus ik moest remmen. En ik sta in de berm en ik zie een wolf lopen", zegt hij. 

Het is voor het eerst in ruim honderd jaar dat een levende wolf in Nederland is gezien. Van der Aa vond het dan ook een bijzondere ontmoeting: "Dit komt natuurlijk niet elke dag voor. Ik denk: moet meteen maar even een paar foto’s nemen."

Wilde wolf?

Van der Aa had het gevoel dat de wolf hem en zijn dochter in de auto niet eens zag. "Hij liep gewoon, hij had helemaal geen idee dat wij er waren geloof ik." 

Dat de wolf niet schuw is, is volgens de Twentse boswachter Roel Korbee van Staatsbosbeheer opvallend. Hij vraagt zich hardop af of het wel om een wilde wolf gaat, zoals de stichting Wolven in Nederland zegt. "Dit is geen natuurlijk gedrag van een wilde wolf. Hier is iets mee aan de hand", zegt Korbee.

De boswachter denkt dat de wolf misschien bij mensen is grootgebracht of uit een park komt. "Je hebt in Duitsland wel meer van die wolvenparken. Wij hebben hier onze twijfels een beetje."

Is de wolf terug in Nederland?

Een collega bij Staatsbosbeheer uit Drenthe gaat er juist wel van uit dat het om een wilde wolf gaat. Volgens boswachter Aaldrik Pot kan het inderdaad zijn dat de wolf is ontsnapt uit een Duits park. Maar volgens hem vertoont de wolf ook natuurlijk gedrag. Daarnaast zijn er meer beelden bekend van wolven die langs files lopen en snelwegen oversteken, zegt hij. 

Dat de wolf alleen loopt, hoeft volgens hem ook niet vreemd te zijn. "Mannelijke wolven verlaten de roedel op een gegeven moment en lopen soms wel 600 kilometer totdat ze zich vastlopen op de kust. Dan keren ze weer om." Pot gaat ervan uit dat het "alle plussen en minnen bij elkaar opgeteld" om een wilde wolf gaat. 

Historisch

Voor ooggetuige Van der Aa verandert de discussie over een wilde wolf niets aan vanochtend. Hij zag samen met zijn dochter vanuit de auto in ieder geval een levende wolf. 

Dat zijn foto's al historisch worden genoemd, had hij niet verwacht. "Ja, ik heb het in de gaten. Ik denk ik zet even wat foto’s op internet en dan komt er ineens een heel circus achteraan."

STER reclame