De te bouwen moskee in Gouda-Noord lijkt voorlopig niet door te gaan Gemeente Gouda

De komst van een grote moskee in Gouda-Noord lijkt voorlopig van de baan. Eerder deze week sprak de VVD in de Goudse gemeenteraad zich tegen de plannen uit en nu keert ook de ChristenUnie zich ertegen. 

"Er moet echt een wonder gebeuren, willen wij nog voorstemmen", zegt fractievoorzitter Krins. Bij een 'nee' van de ChristenUnie is er geen meerderheid voor het plan.

In Gouda is al langer verzet tegen de komst van de moskee. Het college wil drie bestaande moskeeën samenvoegen op het terrein van de leegstaande Prins Willem-Alexanderkazerne. Ook moeten er een school voor speciaal onderwijs en een kinderdagverblijf komen. Omwonenden vrezen voor overlast van de 'megamoskee'.

'Impact te groot'

De ChristenUnie vindt het van groot belang dat de plannen voor de school en het kinderdagverblijf doorgaan. "Maar de koppeling aan de moskee hebben we nooit begrepen. We hebben van het college geen goede informatie over alternatieve locaties gekregen", zegt Krins.

De fractie heeft alle plussen en minnen van de plannen bij elkaar gelegd en ziet meer minnen. "Parkeerproblemen, onduidelijkheden over veiligheid en financiën. De impact op de wijk wordt te groot", aldus Krins. "De kans dat er de komende dagen nog informatie of beweging van het college komt die ons op andere gedachten brengt is heel klein." 

Tweede Kamer

Een groot deel van de Tweede Kamer liet eerder ook weten de bouw te willen uitstellen. VVD, CDA, ChristenUnie en de SGP willen eerst meer inzicht in een onderzoek dat minister Opstelten heeft laten doen naar financiering van Nederlandse moskeeën vanuit het buitenland. 

STER reclame