EPA
NOS Nieuws

Onderzoek naar Braziliaanse politici in Petrobras-affaire

Het hooggerechtshof in Brazilië heeft de openbaar aanklager toestemming gegeven om de betrokkenheid van 54 politici bij een corruptieschandaal rond staatsoliebedrijf Petrobras te onderzoeken. Volgens de Braziliaanse wet kan alleen het hooggerechtshof een onderzoek naar volksvertegenwoordigers gelasten.

Onder de politici zijn de voormalig president en huidig senator Fernando Collor de Mello. Hij trad in 1992 af als president vanwege een corruptieschandaal.

Ook de leiders van de Senaat en de Kamer van Afgevaardigden zijn onder de verdachten, net als de voormalige energieminister Edison Lobao en senator Gleisi Hoffmann die behoort tot de arbeiderspartij van president Rousseff.

800 miljoen

Volgens de aanklagers gaat het om de grootste corruptiezaak in de Braziliaanse geschiedenis. Tien jaar lang zouden aannemers en bouwbedrijven in totaal zeker 800 miljoen dollar (737 miljoen euro) smeergeld hebben betaald aan Petrobras-medewerkers.

De top van het staatsoliebedrijf stapte begin vorige maand op vanwege de affaire. Het Nederlandse bedrijf SBM Offshore heeft volgens een topman van Petrobras miljoenen aan smeergeld betaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl