Minister Schippers gaat praten met het COC en Sanquin Bloedvoorziening
NOS Nieuws

Homoseksuelen mogelijk weer naar de bloedbank

Homoseksuele mannen die seks hebben gehad met andere mannen kunnen mogelijk in de toekomst weer bloed doneren. Minister Schippers (Volksgezondheid) heeft dat in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Momenteel wordt deze groep permanent uitgesloten van bloeddonatie vanwege een hogere kans op hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Uit onderzoek van Sanquin Bloedvoorziening en de Universiteit Maastricht zou blijken dat een aantal bezwaren tegen bloeddonaties door homo's is weggenomen.

Motie

De minister gaat de komende tijd praten met het ministerie van OCW, homobelangenvereniging COC, Sanquin Bloedvoorziening en de Nederlandse Vereniging voor Hemofilie-Patiënten. Zij informeert de Kamer binnen drie maanden over de gesprekken.

De Tweede Kamer nam drie jaar geleden een motie aan om bloeddonatie door homoseksuelen toe te staan. Bloedbank Sanquin weigerde toen nog om de ban op te heffen.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten werd het levenslange verbod op bloeddonatie door homo's eind vorig jaar opgeheven. Uitgesloten blijven alleen mannen die de laatste twaalf maanden seks hebben gehad met een andere man.

Door de wijziging komt er naar verwachting 2 tot 4 procent meer donorbloed ter beschikking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl