Farid Azarkan NOS

Jihadistenuitspraak Rutte 'premier-onwaardig'

time icon

"Onhandig, onverstandig en premier-onwaardig", vindt het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders de jihadistenuitspraak van premier Rutte. De premier hoort voor alle Nederlanders te staan ongeacht wat ze doen.

Tijdens het eerste debat in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zei VVD-leider Rutte dat Nederlandse jihadisten die naar Syrië of Irak reizen daar beter kunnen sneuvelen dan terugkomen naar Nederland. 

"Het is heel vreemd om te veronderstellen dat alle jihadgangers er bewust voor kiezen om af te reizen. Wij weten dat veel van die jongeren onvoldoende besef hebben en soms ook slachtoffer zijn. Als je dan zo'n harde uitspraak doet, is dat pijnlijk. Vooral voor ouders die erg worstelen en op zoek zijn naar hulp en ondersteuning", zegt Farid Azarkan van het SMN.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Moreel gezien is het heel onjuist dit zo te doen'

Volgens Azarkan is het moreel onjuist om zo'n uitspraak te doen. "Ik kan me voorstellen dat je voor zo'n uitspraak applaus of zetels krijgt. Maar als premier van alle Nederlanders is dit onbestaanbaar."

Daarnaast vergroot het de tweedeling tussen moslims en niet-moslims in de Nederlandse samenleving, vindt Azarkan. "Er wordt hier met twee maten gemeten. Bij andere Nederlandse criminelen in het buitenland heb ik de premier ook nooit horen zeggen: sneuvel maar." 

STER Reclame