Staatssecretaris Dekker wil dat het publiek weet waar het belastinggeld aan besteed wordt.
NOS Nieuws

Dekker: kosten programma's publieke omroep openbaar

Staatssecretaris Dekker wil dat de publieke omroep volledige openheid geeft over de kosten van programma's. In een brief aan de NPO benadrukt hij dat het publiek moet weten waar publieke middelen aan worden besteed.

Dekker kondigde eind vorig jaar aan dat hij de publieke omroep wil hervormen. Hij wil meer concurrentie in het bestel en er moeten partijen van buiten worden toegelaten. De publieke omroep moet zich beperken tot informatie, educatie en cultuur.

2016

De staatssecretaris wil dat de veranderingen in 2016 ingaan. De NPO moet voor half juni met een beleidsplan komen, dat rekening houdt met de visie van het kabinet.

Dekker vindt dat de omroep behalve over de kosten ook over de programma's meer verantwoording moet afleggen. "De grotere transparantie is absoluut niet bedoeld om te debatteren over individuele programmatische keuzes. Dat past niet bij het onafhankelijke karakter van de omroep."

Vanzelfsprekend

De NPO geeft nog geen inhoudelijke reactie op Dekkers brief, maar zegt wel “vanzelfsprekend” voorstander te zijn van optimale transparantie over de besteding van de publieke middelen.

“Daarbij staat het belang van ons publiek voorop", zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl