Opstelten en Asscher bij de presentatie van het actieplan tegen jihadisme
NOS Nieuws

Opstelten eens met jihadistenstandpunt Rutte

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie is het eens met premier en VVD-leider Rutte dat jihadisten beter kunnen sterven dan terugkomen naar Nederland.

"Laat ik het zo zeggen, jihadisten die daarnaar toe reizen nemen een zelfgekozen risico. Daarom proberen we ze tegen te houden. Als ze toch gaan, willen ze onze rechtsstaat vernietigen. Zij zetten zichzelf in als terroristen, daarom zetten we ons leger in", zei Opstelten na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Op de vraag of dit betekent dat hij het met Rutte eens is, antwoordt de minister: "Ja, wij zijn het eens met wat de premier zei".

Doodwensen

De PvdA-ministers Asscher en Koenders zijn het niet met Rutte eens. "In de grondwet staat dat wij tegen de doodstraf zijn. Mensen doodwensen maakt geen onderdeel uit van het kabinetsbeleid", zegt Asscher. Maar hij vindt dat Rutte dit als VVD-leider wel mag zeggen in een verkiezingscampagne.

GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik vindt dat de verschillende meningen ingaan tegen de eenheid van het kabinetsbeleid en wil er volgende week een debat over.

Opstelten eens met Rutte over jihadisten
Asscher: mensen doodwensen is geen kabinetsbeleid

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl