Russische oppositie gaat door met actievoeren tegen Poetin

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is niet bang geworden door de moord op Boris Nemtsov. Hij zei dat bij het verlaten van een gevangenis in Moskou, waar hij vijftien dagen vastzat omdat hij had opgeroepen tot een groot anti-Poetinprotest. 

"Deze terreurdaad heeft zijn doel niet bereikt. Er is niemand bang geworden, ik niet en ook mijn medestanders niet", zei Navalny over de fatale aanslag op Nemtsov een week geleden vlak bij het Kremlin.  

De leider van de Vooruitgangspartij wilde niet veel kwijt aan de journalisten die hem op stonden te wachten bij de uitgang van de gevangenis, maar liet wel weten dat hij niet zal stoppen met kritiek leveren op president Poetin. "We zullen niet opgeven, we zullen niet veranderen."

Op de vraag wat zijn plannen nu zijn, antwoordde Navalny: "Ik wil nu naar huis, me wassen en schone kleren aantrekken. Ik denk dat ik vandaag naar Boris' graf ga en ik ga door met mijn werk". Navalny kreeg afgelopen dinsdag geen toestemming om naar de begrafenis van Nemtsov te gaan.

Overheidscorruptie

Navalny is openlijk tegenstander van president Poetin. Na de verkiezing van Poetin tot president in 2012 leidde hij in Moskou een aantal protestmarsen.

De oppositieleider schreef jarenlang een populair blog over overheidscorruptie en deed in 2013 mee aan de burgemeestersverkiezingen in Moskou. Hij sleepte toen een kwart van de stemmen binnen, wat erg veel is voor een politicus van de Russische oppositie.

Oleg en Aleksej Navalny bij de rechtbank in Moskou AFP

Onlangs veroordeelde een rechtbank in Moskou Navalny tot een voorwaardelijke straf van 3,5 jaar voor witwassen. Zijn broer, Oleg Navalny, kreeg dezelfde straf maar dan onvoorwaardelijk; hij zit nu in een strafkamp. 

De broers worden ervan beschuldigd dat zij tussen 2008 en 2012 honderdduizenden euro's van cosmeticabedrijf Yves Rocher hebben witgewassen. Binnenkort dient het hoger beroep tegen Navalny. De eis tegen hem is tien jaar onvoorwaardelijk.

Volgens Navalny zijn de beschuldigingen onzin en is de zaak politiek gemotiveerd.

STER reclame