NOS NieuwsAangepast

Nieuw soort leven ontdekt

In Mono Lake, een giftig meer in Californië, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA nieuw leven ontdekt. Het gaat om een soort bacterie.

In Mono Lake is normaal leven bijna niet mogelijk. Het zit vol arsenicum. De gevonden microbe heeft andere eigenschappen dan al het andere leven op aarde.

Bouwstenen

Volgens betrokkenen moeten alle leerboeken over biologie en leven herschreven worden.

Al het leven op aarde bestaat uit zes bouwstenen: koolstof, waterstof, stikstof, zuurstof, fosfor en zwavel, of het nu gaat over dieren, mensen, planten of microben. Onze hele visie op leven is gebaseerd op deze combinatie van bouwstenen.

Oersoepen

NASA wetenschapper Felisa Wolfe Simon gaat morgen bij de NASA bekendmaken dat haar bacteriën uit het Mono Lake geen fosfor maar arsenicum als bouwsteen in het dna hebben, iets dat bij al het andere leven dat wij kennen niet bestaat.

Voor de NASA zoektocht naar leven elders in het heelal is deze vinding ook belangrijk. Want als leven niet louter afhankelijk is van de zes bouwstoffen, zoals zuurstof en waterstof, dan is de kans dat elders in het heelal levensvatbare organismen ontstaan ook waarschijnlijker geworden.

*Meer over dit nieuws kunt u zien bij Labyrint van VPRO en NTR

Morgenavond maakt NASA alle details bekend op een persconferentie die live via het internet te volgen is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl