De schade die de hooligans in Rome hebben aangericht is volgens de gemeente bijna 8 miljoen euro
NOS Nieuws

'Schade van Feyenoordhooligans in Rome bijna 8 miljoen'

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

De schade die Feyenoord-hooligans volgens de gemeente Rome hebben aangericht tijdens rellen rond de Europa League-wedstrijd tegen AS Roma bedraagt bijna 8 miljoen euro. De Barcaccia-fontein onder aan de Spaanse Trappen in het historische centrum werd voor bijna 1,5 miljoen euro vernield.

De cijfers zijn vanmiddag naar buiten gebracht door Claudio Presicce, het hoofd Monumentenzorg van de gemeente Rome. Volgens Presicce zijn drie reparaties nodig van de fontein. Dat kost in totaal 75.000 euro. Daarbovenop komt 209.000 euro voor de "teniet gedane restauratie" die in september vorig jaar gereed kwam. Tot slot zou er voor 1,2 miljoen euro aan "waardeverlies" aan het monument zijn ontstaan.

108 bierflessen

De vier eeuwen oude Barcaccia-fontein van beeldhouwer Pietro Bernini werd 19 februari het mikpunt van rellen tussen supporters van Feyenoord en de Romeinse oproerpolitie. De fontein werd geraakt door 108 bierflessen die de supporters naar de politie gooiden. Er brak een stuk van de rand van het monument af.

Behalve schade aan de fontein hebben de supporters voor een bedrag van 100.000 euro vernielingen aangericht in de bussen die hen naar het stadion brachten, zegt Presicce. De reinigingsdienst en gemeentepolitie bleven achter met een schadepost van 58.000 euro. Door "imagoschade" onder potentiële toeristen, zou Rome daarnaast ongeveer drie tot vier miljoen euro mislopen. "Het uiteindelijke bedrag bepalen we de komende maanden", zei Presicce.

Winkels en bedrijven in de oude binnenstad berekenden hun verliezen al eerder op 3 miljoen euro.

De inslagen van bierflessen op de fontein

De Nederlandse historicus Fik Meijer noemt de bedragen voor de schade aan de Barcaccia-fontein aan de hoge kant. "Vooral dat bedrag van 1,2 miljoen aan waardeverlies vind ik vreemd. Daarmee zeg je dat cultuurgoed in geld is uit te drukken."

"Als de fontein kennelijk te repareren valt, zou je zeggen dat er geen schade meer is", stelt Meijer. "De gemeente Rome wil overduidelijk een waarschuwing uitgeven aan iedereen die met zijn handen aan hun cultureel erfgoed komt. Raak je werk van Bernini dan tref je de Romeinen in hun hart. Het zou voor ons Nederlanders niet anders zijn wanneer iemand een mes in een schilderij van Rembrandt zet."

De berekeningen van de Romeinse Monumentenzorg

SchadepostKosten
Reparaties aan fontein75.000 euro
'Teniet gedane restauratie'209.000 euro
'Waardeverlies' van monument1,2 miljoen euro
Vernielingen aan bussen100.000 euro
Kosten reinigingsdienst en politie58.000 euro
Imagoschade Romeminimaal 3 miljoen euro
Verliezen winkels en bedrijven3 miljoen euro

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl