Straks kunnen gamers spellen via 'Utomik' spelen. ANP

We gebruiken Netflix om onbeperkt films en tv-series te kijken en Spotify om muziek te luisteren. Mogelijk gebruiken we straks 'Utomik' voor het spelen van games. Dit Eindhovense bedrijf heeft een nieuw platform ontwikkeld voor de pc waar je voor 10 euro per maand onbeperkt spellen kunt spelen.

Het platform bevat straks, na de testfase, vooral oudere games, vertelt mede-oprichter Chris van der Linden. De nieuwe spellen, zoals de laatste Call of Duty, vallen niet onder het abonnement van 10 euro per maand. Die kun je wel los op het platform kopen, voor een prijs die door de uitgever van het spel is vastgesteld.

Meer dan 100 games

Inmiddels hebben uitgevers samen 100 titels toegezegd voor het abonnement en daar moeten er nog meer bijkomen. "Utomik is in gesprek met alle grotere en kleinere uitgevers", laat Van der Linden weten.

Utomik verkeert nu nog in de proeffase, vertelt Van der Linden. "Vorige week is de aankondiging de deur uitgedaan en we krijgen steeds meer aandacht. Inmiddels hebben 2000 mensen aangegeven dat ze het platform graag willen testen."

Dit initiatief is vrij uniek, stelt David Nieborg. Hij is game-onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens hem zijn er niet zoveel Nederlandse bedrijfjes die een platform voor games bouwen. "Dat gebeurt vaak in Amerika."

"Het was te verwachten dat er op een gegeven moment een platform zou komen dat via een onbeperkt abonnement content aanbiedt." Of Utomik het uiteindelijk ook gaat redden, vindt Nieborg lastig om te zeggen. "We moeten ze even een kans geven. Wel is het zo dat vaak 90 procent van de start ups het niet redt." 

Investeerders

Utomik, dat nog geen inkomsten heeft, leeft momenteel van een eerste investering. Volgens Van der Linden gaat het "om een paar miljoen van een Europese investeerder". Hij hoopt dat zijn bedrijf dit jaar een aantal miljoen euro extra kan ophalen. Uiteindelijk wil Utomik het platform naar de Verenigde Staten brengen. Dat zal ook nodig zijn om genoeg gebruikers te kunnen trekken.

De grootste concurrent van Utomik is game-platform Steam, dat over 3500 spellen beschikt en meer dan 100 miljoen geregistreerde gebruikers heeft.

STER reclame