Fyra-treinstellen op een rangeerterrein in Watergraafsmeer ANP

De Fyra-enquêtecommissie begint over ruim twee maanden met de openbare verhoren. Onder leiding van CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg ondervraagt de commissie vanaf 18 mei de hoofdrolspelers in het Fyra-debacle over wat er allemaal is misgegaan.

In juni 2013 besloot de NS om te stoppen met de Fyra, omdat de trein niet veilig genoeg zou zijn. Dat was reden voor de Tweede Kamer om een parlementaire enquête te houden. De Fyra reed op de hogesnelheidsverbinding tussen Amsterdam en Brussel.

Getuigen die worden opgeroepen, zijn verplicht om naar de commissie van de Kamer te komen. Ook ministers en staatssecretarissen komen daar niet onderuit. Iedereen die wordt verhoord, staat onder ede.

Vertraging

In het onderzoeksvoorstel staat dat de commissie eigenlijk in januari al klaar had moeten zijn met de openbare verhoren. In mei had de presentatie van het rapport moeten volgen, maar dat gaat nu dus niet meer lukken.

De verhoren zijn openbaar en duren een paar weken. De afgelopen tijd heeft de commissie al met 80 mensen uit binnen- en buitenland voorgesprekken gevoerd. 

Naast voorzitter Van Toorenburg zitten in de commissie de Kamerleden Vos (PvdA), Van der Steur (VVD), Van Gerven (SP) en Bergkamp (D66). 

STER reclame