NOS / Jeroen de Jager
NOS Nieuws

FNV steunt protesten op universiteit

De FNV sluit zich aan bij de protesten in de universitaire wereld. Dat is bekendgemaakt op een bijeenkomst op de Universiteit van Amsterdam, waar de vakbond FNV Overheid vanmiddag sprak met zo'n 100 universitaire docenten en medewerkers.

Op de UvA voeren studenten al een tijdje actie voor meer democratisering. Onlangs werd duidelijk dat ook elders in het land en onder docenten veel onvrede heerst. Gisteren, op een landelijke actiedag, formuleerden medewerkers van de UvA een pakket eisen onder de naam 'Rethink UvA'.

Vanmiddag hoorde FNV Overheid de ontevreden medewerkers aan. De voornaamste klachten betreffen de werkdruk, de bureaucratie binnen de universiteit en de overmaat aan flexcontracten.

Staking

De FNV zal de eisen van Rethink UvA overnemen en volgende week indienen bij de raden van bestuur van verschillende universiteiten. Als die daar niet naar tevredenheid op ingaan, volgen mogelijk acties. "Dan zouden de stakingskassen open kunnen", zei FNV-voorzitter Heerts tegen Radio Eén Vandaag.

Over een staking van universiteitspersoneel wordt morgen al gesproken in een vergadering van het ledenparlement van de FNV. Er ligt een motie klaar waarin sprake is van mogelijke stakingen begin april en op 1 mei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl