Giedo van der Garde wil via de rechter een F1-stoeltje afdwingen EPA

Zelfs als hij het kort geding dat hij heeft aangespannen tegen Sauber wint, is de kans dat Giedo van der Garde dit seizoen daadwerkelijk Formule 1 rijdt uiterst klein. Dat zegt NOS-verslaggever Louis Dekker. Van der Garde meent een geldige overeenkomst als wedstrijdrijder te hebben en wil om die reden via de rechter een stoeltje afdwingen.

“Het is een klucht", stelt Dekker. "Met name de timing, tien dagen voor de start van het seizoen, is merkwaardig. Het is een maffe stap. Stel dat hij de zaak wint, dan heeft hij nog maar drie dagen om aan de auto te wennen."  

'Hij moet wel, maar komt er niet ver mee'

"Dat is een onoverbrugbare achterstand. Daarnaast pikt hij dan de plek in van een andere coureur, die dan ineens aan de kant staat.” 

Woede, frustratie en geld

De werkelijke reden dat Van der Garde naar de rechter stapt, is volgens Dekker een combinatie van woede en frustratie. “Hij heeft een jaar lang gewacht op een terugkeer als wedstrijdrijder. Naar eigen zeggen deed hij een stap opzij als testrijder om in 2015 weer twee stappen omhoog te zetten.” 

Maar ook geld speelt een rol. “Financieel loopt Van der Garde natuurlijk een hoop mis. Hij dacht dit seizoen als wedstrijdrijder aan de bak te komen, maar toen er twee andere rijders met grote zakken geld binnenkwamen, zette Sauber hem aan de kant.” 

Van der Garde was vorig jaar testrijder bij het Zwitserse team, maar in november kwam Sauber met Felipe Nasr op de proppen als tweede coureur naast Marcus Ericsson. De zaak komt maandag al voor, dat is vier dagen voor de officiële start van het nieuwe seizoen.

STER reclame