NOS Schaatsen

Een mopperende Wüst in de bocht, vlak voor de WK

Wüst denkt niet meer aan wereldrecord

Een van de doelen van Ireen Wüst voor dit schaatsseizoen was om dit weekend een wereldrecord op de 1.500 meter te rijden, bij de WK allround in Calgary. "Was, ja", zegt Wüst aan de vooravond van het toernooi.

"Dat wereldrecord heb ik wel een beetje uit mijn hoofd gezet. De supervorm is er niet", gaat de schaatsster uit Brabant verder. "Maar misschien dat de supervorm een dezer dagen toch in één keer komt."

Staart tussen de benen

De 1.51,79 van Cindy Klassen lijkt vooralsnog te hoog gegrepen voor Wüst, want ook de trainingen in Calgary bieden weinig perspectief. "Het gaat nog niet echt lekker", moppert de Brabantse verder.

"Die bocht is een dingetje." Ze wijst naar de hoek van het stadion. "Zeg maar de echte bocht op hoge snelheid, zoals de laatste bocht bij de 500 meter in de binnenbaan, die is lastig. Die ga ik op dit moment een beetje koekebakkerig in, met de staart tussen de benen."

"Ik trap 'm gewoon niet door en dan word ik heel erg boos op mezelf", vervolgt Wüst. "En dan gaat iedereen tegen me zeggen hoe ik het moet doen, maar ik weet wel hoe het moet, alleen op de een of andere manier lukt het niet."

Wüst is benieuwd naar jetlag Richardson

Wüst gaat knokken tegen Richardson en Sáblíková

Het moge duidelijk zijn: Wüst heeft geen topvorm. Maar ze kan wel wereldkampioene allround worden. "Ik ga nog steeds voor de titel en ik denk nog steeds dat het haalbaar is. Ook in iets mindere doen."

Wüst zal moeten afrekenen met twee andere favorieten: Heather Richardson en Martina Sáblíková. "Ik ben heel benieuwd naar Heather. Ze komt net uit de WK sprint en dat is toch een tijdsverschil van dertien uur. Ze kan natuurlijk superhard schaatsen. En Sáblíková is in supervorm, dus het wordt voor mij knokken."

In gedachten is Wüst overigens ook al deels met het volgende seizoen bezig. Nadat ze eerder dit jaar had aangekondigd haar huidige ploeg Team Continu na deze winter te zullen verlaten, is ze inmiddels begonnen de opties voor de toekomst op een rij te zetten. Zo speelt ze met de gedachte een eigen ploeg te beginnen.

De WK allround in Calgary zijn zaterdag- en zondagavond live te volgen op NOS.nl. Op televisie is het toernooi zaterdag live te zien op NPO 3, zondag is er een gecombineerde uitzending van NPO 1 en NPO 3. Zaterdag begint het toernooi om 20.00 uur Nederlandse tijd en zondag om 18.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl