De planeet 30 Ari, zoals geïnterpreteerd door een kunstenaar
NOS Nieuws

Zeldzame ontdekking: planeet met vier zonnen

Wetenschappers van de universiteit van Hawaï hebben een planeet met vier zonnen ontdekt. Het is pas de tweede keer dat astronomen een planeet met zo veel zonnen vinden.

Wetenschappers wisten wel van het bestaan van de planeet 30 Ari, maar dachten dat hij drie zonnen had. Nu blijkt het te gaan om twee dubbelsterren die om elkaar draaien.

Als je met een ruimteschip de atmosfeer van de planeet in zou vliegen, zou je twee zonnen kunnen zien schijnen: een grote vergezeld door een kleinere rode stip. Daarnaast is nog een stip te zien die ongeveer zo helder is als de planeet Venus aan onze hemel. Alleen met een telescoop zou te zien zijn dat dat eigenlijk twee sterren zijn.

30 Ari is 136 lichtjaren van de aarde verwijderd en staat in het sterrenbeeld Ram. De planeet is van een enorme omvang: zijn massa is ongeveer tien keer zo groot als die van Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel.

PH1

Planeten met drie zonnen worden geregeld ontdekt. In 2012 ontdekten amateurastronomen er voor het eerst een met vier. Dat was PH1.

De astronomen die betrokken waren bij de nieuwe ontdekking denken dat er in de nabije toekomst meer van dit soort planeten gevonden zullen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl