Veel MKB-ers die een extra lening nodig hebben staan er vaak slecht voor

In Nederland komen ondernemers moeilijk aan krediet

Nergens in Europa kunnen ondernemers zo slecht aan geld komen als in Nederland. Zo blijkt uit onderzoek door onderzoeksbureau Panteia in opdracht van de Europese Commissie.

Ruim 39 procent van de kredietaanvragen in Nederland wordt meteen afgewezen, dat is het hoogste percentage in Europa. Het Nederlandse afwijzingspercentage is onder meer zo hoog doordat bedrijven die kredietaanvragen doen er vaak slecht voorstaan. Maar er zijn meer redenen.

Weinig concurrentie

In Nederland wordt de kredietvoorziening gedomineerd door de vier grootbanken, die verstrekken samen bijna 90 procent van alle leningen aan het MKB. In de omliggende landen zoals Duitsland is de concurrentie groter en zijn er meer alternatieven voor ondernemers om aan een lening te komen. En dat merkt het Nederlandse midden- en kleinbedrijf, want sinds de crisis is een bankfinanciering moeilijker te krijgen.

De banken zelf zeggen dat na de crisis de vraag naar kredieten minder is geworden. Banken hebben daarnaast te maken met strengere eisen waardoor ze minder kunnen uitlenen. Bovendien staan ondernemers die een nieuwe lening aanvragen er in Nederland vaker financieel slecht voor. Ze hebben minder geld in kas en een slecht onderpand - waardoor het voor banken een risicovolle investering wordt.

Het onderzoek sluit aan bij eerdere rapporten, onder meer van De Nederlandsche Bank. Die constateerde dat juist "slechtere" bedrijven aankloppen voor een nieuwe lening.

Schippers zetten eigen kredietunie op
Bankleningen

Crowdfunding

Bedrijven die een hoog risico lopen moet je anders beoordelen, zegt een woordvoerder van ING. "Die bedrijven hebben weinig eigen vermogen en meer behoefte aan bijvoorbeeld investeerders."

Alternatieven voor bankfinanciering zijn volop in de maak, maar komen nog moeilijk van de grond. Een financieringsinitiatief van ABN AMRO bijvoorbeeld, waar kleine ondernemers aanspraak op kunnen maken heeft sinds afgelopen zomer 75 miljoen euro uitgeleend. Er was 280 miljoen euro beschikbaar.

Vaak kunnen ondernemers de alternatieven nog niet vinden. "Ze staan dan aan het verkeerde loket", zegt een woordvoerder van de Rabobank. Banken willen ondernemers in de toekomst dan ook helpen om alternatieve financieringen te vinden, zoals crowdfunding en kredietunies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl