ANP

Het is weer makkelijker geworden om illegaal films en series te bekijken. Dat kon al via Popcorn Time, een programma dat je installeert op je pc of telefoon (alleen Android) en waarmee je zonder te betalen films en tv-series kunt zien. Nacho Time gaat een stap verder en maakt deze films en tv-series beschikbaar op een website.

Het enige wat je hoeft te doen is het website-adres in te tikken: nachotime.io. De site is nu lastig bereikbaar, maar als je erop komt krijg je een overzicht van het aanbod. Het uiterlijk van de website en het aanbod doen veel denken aan Popcorn Time. Vanuit het aanbod kun je een film of tv-aflevering selecteren en op relatief hoge kwaliteit en inclusief Nederlandse ondertiteling bekijken.

Of Nacho Time en Popcorn Time verband houden, is lastig te achterhalen. Het zou kunnen dat Nacho Time is gebaseerd op de basiselementen van Popcorn Time, want die waren vrij beschikbaar voor programmeurs.

Auteursrechten

Nacho Time is net als Popcorn Time een illegale manier van films kijken. Stichting BREIN, die opkomt voor auteursrechten, is niet blij met deze dienst. Zo zijn er in Nederland al zes sites offline gehaald die de software voor Popcorn Time aanboden.

Met Nacho Time zal dat niet anders zijn, zegt directeur Tim Kuik in een reactie: "Net als bij Popcorn Time zullen we bij Nacho Time proberen om dit offline te halen." In eerste instantie gebeurt dat door te kijken waar de site draait en deze server offline te laten halen. Lukt dat niet, dan wordt er geprobeerd om de site door providers te laten blokkeren. 

Maar of dat lukt is lang niet zeker. In januari vorig jaar bepaalde de rechter dat de providers XS4all en Ziggo niet langer downloadsite The Pirate Bay hoeven te blokkeren. Dus het is nog maar de vraag of dat in het geval van Popcorn Time en Nacho Time anders ligt.

BREIN kent Nacho Time sinds vorige week, maar heeft nog geen actie ondernomen om de site offline te laten halen, zo laat Kuik weten.

Populair

Popcorn Time is een populair alternatief voor Netflix. In Nederland is de dienst zelfs zo populair dat Netflix er last van heeft, meldde het bedrijf in januari bij het bekendmaken van de jaarcijfers.

Sinds 2014 geldt er in Nederland een downloadverbod. De politiek probeert ondertussen manieren te vinden om illegaal downloaden en streamen tegen te gaan. Maar daar is nog geen plan uitgekomen. 

STER reclame