Studenten praten in veel steden met universiteitsbesturen over meer inspraak en het rendementsdenken. In sommige universiteiten hangen spandoeken en laten studenten krachtig van zich horen, in andere steden dragen studenten een pak en praten ze bijna amicaal met het college van bestuur.

Op de Radboud Universiteit in Nijmegen was het volle bak. Zo'n 100 tot 150 studenten bezochten een 'actualiteitencollege over democratie' en een debat tussen studenten en de collegevoorzitter.

Je moet hier als een sneltrein door je studie

Student op de TU Delft

In Delft was de sfeer gemoedelijk. "Ik heb hier geen spandoek gezien", zegt NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel. "En het regent over en weer complimenten."

Bijna honderd studenten van de TU Delft, van wie veel in pak, spraken met het college van bestuur. "De voorzitter wordt aangesproken als Dirk-Jan", zegt Van de Wiel. Over inspraak en democratie op de TU is bijna iedereen tevreden. 

Studenten zijn wel bezorgd over het rendementsdenken. Ze willen zich meer kunnen ontplooien met minder verplichte toetsen. "Je moet hier als een sneltrein door je studie, in dat tempo heb je geen tijd om te evalueren wat je doet."

Rotterdam

Op de Erasmus Universiteit zetten de studenten hun boodschap aan het bestuur kracht bij met een spandoek. In de hal hangt sinds vanmiddag de Rotterdamse tekst: "Pleurt toch op met je rendementsdenken." Studenten delen flyers uit voor een bijeenkomst voor morgen.

In Leiden spraken studenten en docenten vanochtend met het bestuur. In Utrecht is vanavond een bijeenkomst en in Groningen praten studenten vooral met elkaar.

In het bezette Maagdenhuis in Amsterdam zijn de hele dag lezingen en bijeenkomsten. In de loop van de middag is er een actie op het Spui.

Sfeer 'ronduit amicaal'

STER reclame