Yalou Sloetjes - Cycleswap
NOS Nieuws

Nieuwste tak deeleconomie: verhuur je fiets

Huizen, boten, auto's, gereedschap, zelfs voedsel: wat wordt er tegenwoordig niet via internet aangeboden door particulieren... Onder het motto: waarom kopen als iemand anders 'het' ongebruikt heeft staan of liggen? De deeleconomie wordt steeds populairder. Een aantal studenten uit Amsterdam heeft de nieuwste tak verzonnen: de fiets.

"Heel veel buitenlandse studenten in Amsterdam hebben een fiets, maar gebruiken die nauwelijks omdat ze op de campus wonen en college hebben. Nou, in plaats van dat die fiets in de schuur staat, kun je hem ook kort verhuren. Dan levert de fiets nog geld op ook", zegt David Schogt.

Samen met Joran Iedema zette hij de website Cycleswap op. "Als je een fiets over hebt, maak je daar gewoon een foto van, die plaats je op de website. En dan is het wachten op een huurder die geïnteresseerd is in jouw fiets." De jonge ondernemers richten zich vooral op buitenlandse toeristen die naar de hoofdstad komen.

"Als je bij een fietsenwinkel een fiets huurt, kost dat toch al snel 10 tot 15 euro. Bij ons is de gemiddelde prijs een eurootje of zes. Maar behalve dat: er zijn in Amsterdam genoeg plekken waar geen fiets te huur is. Daar hopen wij de oplossing voor te vinden", aldus Schogt.

Over de grens

Dat de jonge ondernemers wellicht goud in handen hebben, blijkt wel uit het feit dat het fietsinitiatief - via de sociale media - zelfs de aandacht heeft getrokken uit andere studentensteden als Londen, Parijs, Berlijn en zelfs in Montreal in Canada.

"We hebben nu zo'n tachtig fietsen op de site staan. En dat terwijl het echte seizoen nog niet is begonnen."

Verzekering

Omdat gevestigde verzekeraars nog niet erg bekend zijn met dit soort nieuwe initiatieven in de economie, hebben ze nog geen (diefstal)verzekeringen. "Geen van hen is tot nu toe bereid een verzekering voor ons op te stellen", zegt Schogt.

"Wij gaan dus zelf een verzekering – lees: dekking – aanbieden, en wel vanaf volgende week. Als er dan een fiets via ons platform wordt gestolen, kunnen wij een bepaald bedrag uitkeren aan de eigenaar. Mits deze en de fiets aan bepaalde voorwaarden voldoen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl