Generaal Ben Hodges AFP

VS ziet 12.000 Russische militairen in Oekraïne

time icon

De pro-Russische opstandelingen krijgen in Oost-Oekraïne hulp van ongeveer 12.000 Russische militairen. Dat heeft de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Europa, generaal Ben Hodges, gezegd in Berlijn.

Volgens Hodges werken de Russen er onder meer als militair adviseur, maar maken ze ook deel uit van de gevechtstroepen in Oost-Oekraïne. Ook zouden er bijna 30.000 Russen zijn gelegerd op de Krim, het schiereiland dat Rusland vorig jaar annexeerde.

Verder zijn er volgens Hodges nog 50.000 Russische militairen aan de Russische kant van de grens met Oekraïne gelegerd. Die zouden moeten bijspringen als de separatisten door het regeringsleger in het defensief worden gedrongen.

Wapens

De Amerikaanse generaal zei dat president Obama nog steeds overweegt Oekraïne te voorzien van defensieve wapens, maar een besluit daarover is niet snel te verwachten.

"Oekraïne zal overigens nooit een militaire strijd met Rusland winnen, ook niet met Amerikaanse wapens. Maar zulke bewapening geeft wel meer spieren aan het diplomatieke overleg over een oplossing. Want we blijven streven naar een vreedzaam einde van het conflict in Oost-Oekraïne", zei generaal Hodges in Berlijn.

STER Reclame