Obama reageerde in het Witte Huis op de toespraak
NOS Nieuws

Obama hoorde 'niets nieuws' van Netanyahu

President Obama heeft opnieuw gezegd dat hij met premier Netanyahu van mening verschilt over het sluiten van een nucleair akkoord met Iran. De Israëlische premier zei vanmiddag in het Amerikaanse Congres dat Iran een gevaar is voor Israël en de wereldvrede. Ook zei hij dat Iran keer op keer onbetrouwbaar is gebleken. Hij riep het Congres daarom op om een eventueel akkoord niet te steunen.

Obama, die aanstuurt op een akkoord over het nucleaire programma van Iran, zegt nu dat hij niets nieuws heeft gehoord en dat Netanyahu geen "levensvatbaar alternatief" biedt. Volgens hem is het hoe dan ook beter om tot een akkoord te komen, omdat Iran anders zijn gang kan gaan.

'Ik heb niets nieuws gelezen'

Obama was niet aanwezig bij Netanyahu's toespraak. Hij had naar eigen zeggen ook geen tijd om de speech te volgen.

'Niet overtuigd'

Netanyahu kon na afloop rekenen op staande ovaties van Republikeinse Congresleden. Een deel van de Democraten kwam niet opdagen voor de speech. De Democraten die wel kwamen, zijn niet overtuigd, zegt NOS-correspondent Wouter Zwart. Ook zij missen het alternatief. "Dat hebben we wederom niet gehoord. En dus waren veel Congresleden achteraf niet overtuigd."

Wouter Zwart over toespraak Netanyahu

Iran onderhandelt al tijden met vier westerse landen, Rusland en China over het kernprogramma. Iran zegt zelf dat het alleen kernenergie wil opwekken voor de elektriciteitsvoorziening. De onderhandelingen gaan onder meer over hoe de internationale gemeenschap kan controleren dat Iran zich aan die belofte houdt. Israël vreest dat het islamitische land werkt aan een kernbom en is daarom faliekant tegen een akkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl