Marc Hamer / NOS

Op Vliegbasis Gilze-Rijen heeft de eerste groep nabestaanden de wrakstukken van de ramp met de MH17 bekeken. Deze week kunnen alle geïnteresseerde nabestaanden een rondleiding krijgen door de hangars waar de resten van het vliegtuig liggen uitgestald.

De wrakstukken kwamen eind vorig jaar uit Oekraïne aan op het militaire vliegveld. Daar zijn ze onderzocht en gesorteerd. De onderdelen die het meest relevant zijn voor het onderzoek naar de toedracht van de ramp, zoals de cockpit en de linkervleugel, liggen in een aparte hangar die niet toegankelijk is voor nabestaanden.

Reconstructie

Het onderzoek naar de toedracht van de ramp duurt waarschijnlijk tot het eind van het jaar. Volgende week beginnen onderzoekers met de reconstructie van het ramptoestel. Daarbij wordt geprobeerd om de buitenkant van de cockpit en een gedeelte van de business class weer in elkaar te zetten. Als dit af is, mogen belangstellende nabestaanden het komen bezichtigen.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines stortte vorig jaar juli neer in het oosten van Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. Onder hen waren 196 Nederlanders. Het toestel vloog boven oorlogsgebied en daarom wordt er rekening mee gehouden dat het uit de lucht is geschoten.

STER reclame