ANP (beeldbewerking NOS)
NOS Schaatsen

Gerard Kemkers: van zwabbervoet tot succestrainer

Ooit won Gerard Kemkers brons op de 5.000 meter op de Olympische Spelen (1988). Daarna volgde een lange en succesvolle carrière als trainer.

Zondag 8 maart (14.00 uur) zendt Studio Sport een portret uit van de ex-schaatser en voormalig schaatscoach, gemaakt door Mart Smeets in Zuid-Tirol, het tweede thuis van de Groninger. In alle rust vertelt de 47-jarige Kemkers over zijn leven, dat van toevalligheden aan elkaar lijkt te hangen.

NOS
Gerard Kemkers met Mart Smeets in Zuid-Tirol

Na zijn schaatscarrière volgde Kemkers de Academie voor Lichamelijke Opvoeding en werd gymnastiekleraar. Daarna coachte hij de Amerikaanse schaatsploeg en behaalde onverwacht succes met zijn pupillen Chris Witty, Jennifer Rodriguez en KC Boutiette.

Later wachtte hem een lang en zeer succesvol avontuur bij schaatsploeg TVM in Nederland, met kampioenen als Jochem Uytdehaage, Renate Groenewold, Paulien van Deutekom, Carl Verheijen, Andrea Nuyt, Jan Smeekens, Erben Wennemars, Sven Kramer en Ireen Wüst.

'Van zwabbervoet tot succestrainer'

Kemkers werd twee keer Coach van het Jaar en na de Olympische Spelen in Sotsji kreeg hij een lintje uit handen van koning Willem-Alexander.

Het portret is te zien op zondag 8 maart, de verjaardag van Kemkers, in de uitzending van Studio Sport (14.00 uur) op NPO 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl