Een medewerker van een asbestsaneringsbedrijf trekt beschermende kleding aan. Hier in de Utrechtse wijk Kanaleneiland
NOS Nieuws

Groot aantal locaties vervuild door asbestdaken

De bodem rond bedrijven met een dak van asbest is op grote schaal verontreinigd. Dat komt naar voren uit een onderzoek door twee adviesbureaus in opdracht van de provincies Gelderland en Overijssel. In de helft van de gevallen is de verontreiniging zo ernstig dat er acuut gevaar dreigt voor de volksgezondheid. Er is onderzoek gedaan op twintig locaties. Het rapport is nog vertrouwelijk.

Op alle terreinen is asbest gevonden. In 45 procent van de gevallen is de concentratie zo hoog dat het asbest zo snel mogelijk moet worden opgeruimd. In nog eens 45 procent is de vervuiling ernstig te noemen.

Erosie

De verontreiniging is ontstaan door erosie van asbestdaken, vaak golfplaten. Het asbest laat los door weersinvloeden en spoelt met het regenwater mee van het dak. Veel van deze daken hebben geen goot, waardoor asbestdeeltjes rond de gebouwen terechtkomen. De grond is er vervuild tot een meter van de muur en tot ongeveer tien centimeter diepte.

Als er wel een goot is, blijft de concentratie van asbestdeeltjes beperkt tot de plekken waar regenpijpen het water afvoeren.

Onduidelijkheid

Het adviesrapport was al in juli vorig jaar klaar, maar is nog altijd niet gepubliceerd. Volgens gedeputeerde Ineke Bakker van de provincie Overijssel moet er eerst meer duidelijkheid komen over de vraag wie voor (een deel van) de kosten van de sanering moet opdraaien: de eigenaar, de gemeente, de provincie of de rijksoverheid.

"De eerste verantwoordelijkheid ligt in de meeste gevallen bij de eigenaar," zegt Bakker, "maar daarmee is niet onmiddellijk duidelijkheid over de aanpak van de sanering".

De provincies lieten het onderzoek uitvoeren naar aanleiding van buitenlandse rapporten waaruit bleek dat erosie toeneemt van ouder wordend asbest. Op twintig locaties met daken van voor 1980 en een onverharde ondergrond is onderzoek gedaan.

Gevaarlijk

Als gekeken wordt naar het landelijke aantal oudere asbestdaken, moeten 100.000 locaties met spoed worden schoongemaakt, zeggen de twee adviesbureaus. Gedeputeerde Bakker zegt dat nog niet duidelijk is of op basis van deze cijfers een landelijk beeld kan worden gegeven.

De vervuiling is het grootst op het platteland. Daar hebben de meeste asbestdaken geen afwatering. Van andere bedrijven en woningen met dergelijke daken heeft 90 procent wel een goot.

Gisteren maakte het kabinet bekend dat asbestdaken voor 2024 vervangen moeten zijn in verband met de gezondheidsrisico's. Het gaat met name om daken waarvan het asbest in contact staat met de buitenlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl