Een meerderheid in de Tweede Kamer ziet niets in het plan van het CDA om bij echtscheidingen een omgangsregeling voor opa's en oma's met hun kleinkinderen in het leven te roepen. VVD en PvdA vinden het een sympathiek plan, maar zijn bang dat het onuitvoerbaar is. 

VVD-Kamerlid Van Wijngaarden denkt dat het middel misschien wel erger is dan de kwaal. Hij zegt dat ouders en grootouders er meestal zelf uitkomen en dat je goed moet kijken of je voor de uitzonderingen "de hele wetgeving overhoop wilt halen".

Chaos en strijd

Hij wijst erop dat er opa's en oma's zijn die hun kleinkind tien jaar niet hebben gezien en dat die door het voorstel van het CDA vanwege hun bloedverwantschap het recht krijgen om omgang af te dwingen. "Ik denk dat je dat toch echt bij de ouders moet laten en ik denk dat het goed is dat er nu een rechterlijke toets tussen zit." 

Zijn collega Yücel van de PvdA zegt dat er meer bloedverwanten in de familie zijn dan alleen opa en oma. "Ik denk dat ouders de eerstaangewezen verantwoordelijken zijn en ik denk dat we die kring niet nog groter moeten maken. Dat brengt alleen maar meer chaos en strijd met zich mee en dat is niet  leuk voor de kinderen."

Schrijnend

Het Kamerlid Berndsen van D66 is wel voor het CDA-plan. "Je merkt nu vaak dat grootouders en kleinkinderen de dupe worden van een vechtscheiding. Er zijn veel schrijnende gevallen. Het is goed om te kijken hoe je de relatie tussen grootouders en kleinkinderen duurzamer kunt maken, maar ik wil wel de juridische uitwerking zien."

STER reclame