PvdA'er Vos: niet meer Russisch gas importeren

De PvdA ziet niets in het importeren van extra Russisch gas. Minister Kamp noemde vanochtend invoer uit Rusland vanwege de beperking van de winning in Groningen "een optie"

Volgens PvdA-woordvoerder Vos is er met de nu in Groningen afgesproken hoeveelheid, genoeg gas om Nederland en ook andere Europese landen te voorzien. Hij vindt het daarom geen goed idee meer Russisch gas naar Nederland te halen. "Het is veel verstandiger duurzame energie op te wekken. De toekomst is groen en die ligt niet in het oosten."

De PvdA is wel blij dat Kamp er gisteren zijn excuus voor aanbood dat er bij de gaswinning te weinig oog is geweest voor de veiligheid. Volgens Vos hebben achtereenvolgende kabinetten te weinig beseft wat de impact van de gaswinning is voor de Groningse bevolking. 

"De minister betuigt namens het hele kabinet zijn spijt, dat zie je niet zo vaak in Nederland. Dat is een bijzonder moment, dat de omslag in het denken markeert." Vos vindt dat het kabinet alle aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid moet overnemen. Hij noemt het nog eens ondenkbaar dat de hoeveelheid gewonnen gas in Groningen na de zomer weer omhoog gaat.

STER reclame