Vermoorde Boris Nemtsov begraven

  • AFP
    Familieleden bij het graf van Nemtsov
  • AFP
    Publiek langs de route naar de begraafplaats gooit bloemen op de rouwauto
  • AFP
    Nemtsovs moeder Dina Eidman bij de kist met daarin het lichaam van haar zoon
  • AFP
    De Amerikaanse ambassadeur in Moskou, John Tefft
  • AFP
    Het Kremlin heeft vice-premier Dvorkovitsj naar het afscheid gestuurd
  • AFP
    De kist met het lichaam van Nemtsov wordt het Sacharov-centrum binnengedragen
  • AFP
    Honderden mensen staan in de rij om afscheid te nemen

In Moskou is Boris Nemtsov begraven. De Poetin-criticus werd vrijdagavond op straat doodgeschoten.

Tijdens een sobere plechtigheid op de Trojekoerovski begraafplaats waren een paar honderd familieleden, vrienden en andere belangstellenden aanwezig. Ze legden veel bloemen bij het graf.

Op de begraafplaats liggen meer bekende Russen, onder wie de eveneens vermoorde journaliste Anna Politkovskaja. Zij was net als Nemtsov uiterst kritisch over president Poetin.

Afscheid

Vanochtend namen bij het Sacharov-centrum in Moskou een paar duizend mensen afscheid van Nemtsov. Eerst liepen familieleden langs de open kist. Daarna volgden vrienden en aanhangers van Nemtsov. Ook hier werden veel rode bloemen neergelegd.

Correspondent David-Jan Godfroid over de bijeenkomst in het Sacharov-centrum

Het Kremlin had vice-premier Dvorkovitsj afgevaardigd. Volgens correspondent David Jan Godfroid wil de regering hiermee het signaal afgeven dat ze niet verantwoordelijk is voor de moord. Ook de weduwe van voormalig president Boris Jeltsin, Nina Jeltsina, kwam vanochtend afscheid nemen van Nemtsov. Ze nam kort het woord en zei dat Nemtsov een oprecht persoon was, anders dan de huidige politici.

Namens Nederland was Dirk Jan Kop aanwezig. Hij is bij het ministerie van Buitenlandse Zaken Speciaal Vertegenwoordiger voor Oostelijk partnerschap en EU-Rusland betrekkingen. Hij beschrijft de bijeenkomst als somber, plechtig en zeer rustiek.

Navalny

Niet iedereen is in de gelegenheid om de uitvaart van Nemtsov bij te wonen. Meerdere Oost-Europese politici zeggen dat ze geen visum hebben gekregen van de Russische autoriteiten. Onder hen is de voorzitter van de Poolse senaat.

Ook een andere Russische oppositieleider, Aleksej Navalny, kreeg geen toestemming. Hij heeft huisarrest en had de autoriteiten gevraagd om de maatregel tijdelijk op te heffen. Dat verzoek werd afgewezen. Zijn vrouw was wel aanwezig.

Boris Nemtsov begraven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl