ANP

De GGD's in het noorden van het land onderzoeken de overlast door het stoken van houtkachels. 

De gezondheidsdiensten doen dat omdat mensen die nu klagen over hinder door houtkachels van de buren vastlopen. Gemeenten vinden het namelijk lastig om te bepalen wanneer de rook die vrijkomt hinderlijk of schadelijk is en hebben daardoor moeite om de klachten af te handelen. 

Honderdduizenden

De proef van de GGD begint vandaag. Bij mensen die aangeven last te hebben van de rook wordt de fijnstof bij de woning gemeten. Ook vullen deze mensen met een GGD-medewerker een vragenlijst in over onder meer gezondheidsklachten. Aan of bij de woning wordt vervolgens meetapparatuur geplaatst die de fijnstof rond de woning een week lang registreert.  

Gezondheidscoördinator Frans Duijm van de GGD Groningen zegt dat er in Nederland een paar honderdduizend mensen zijn die last hebben van de rook van houtkachels. "Die klachten variëren van geurhinder tot gezondheidsschade door de rook", volgens Duijm.
 

Duijm over rook

Zomer

Volgens Duijm is uit allerlei ander onderzoek inmiddels duidelijk dat het niet zo veel uitmaakt wat je verbrandt, maar dat de stoffen die daarbij vrijkomen schadelijk zijn. "De rook die vrijkomt bij het verbranden van hout kan in principe net zo schadelijk zijn als de uitlaatgassen van auto's", verduidelijkt de GGD'er.          

Het onderzoek in Groningen, Drenthe en Friesland loopt tot en met de zomer. Mensen die last hebben van de rook van houtkachels kunnen zich bij de GGD aanmelden om mee te doen aan de proef.  

STER reclame