'Netanyahu beweerde van alles'

Iran moet tien jaar lang zijn nucleaire activiteiten stilleggen en daarbij internationaal toezicht toestaan. Pas dan kan er sprake zijn van een historisch akkoord, zei president Obama in een vraaggesprek met persbureau Reuters.

Hij voegde er wel aan toe dat de uitzichten op zo'n akkoord niet erg groot zijn, onder meer door fel verzet van Israël. Obama zei dat de VS en Israël het grondig oneens zijn over de vraag hoe moet worden voorkomen dat Iran de beschikking krijgt over kernwapens.

In 2013 werd een interim-akkoord gesloten met Iran, maar daartegen verzette de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zich, "en daarmee zat hij fout", zei Obama. Israël ging ervan uit dat Iran zich nooit aan de gemaakte afspraken zou houden, maar in feite heeft Iran sindsdien zijn kernprogramma niet uitgebreid. "Op sommige onderdelen is het programma zelfs wat teruggeschroefd."

Congres

Obama sprak tegen dat hij een persoonlijk conflict heeft met Netanyahu over diens toespraak, morgen in het Congres, op uitnodiging van de Republikeinen. Maar een ontmoeting zit er deze week niet in, zei hij. "Die komt er pas als Netanyahu de verkiezingen in zijn land op 17 maart wint."

STER reclame