NOS Nieuws

Verdeelde reacties op spijtbetuiging van Kamp

'Voor politici is het moeilijk om excuses te maken'

GroenLinks vindt dat minister Kamp met zijn spijtbetuiging aan de Groningers wel wat royaler had mogen zijn. "Kamp zegt zuinigjes sorry, maar hoe maakt hij Groningen nu veiliger? Dus nu de gaskraan verder dicht en alle adviezen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uitvoeren!", twitterde GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

Schijnvertoning

Ook veel Groningers reageren op Facebook teleurgesteld, variërend van "Wat een schijnvertoning! Is dit een zoethoudertje voor ons?" tot "Dat de veiligheid nu op één staat, blijkt niet uit het nieuwe gasbesluit van Kamp" en "Sorry dat we jullie hebben laten stikken. Hier is een pleister en doei!", zijn wat reacties die RTV Noord verzamelde.

Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging noemt het niet meer dan logisch dat Kamp zijn excuses aanbiedt. "Hij zet alleen meteen weer de repeteerknop aan. Het vullen van scheuren en het versterken van woningen, dat is lapwerk. We hebben moeite om te geloven dat de veiligheid nu wel bovenaan staat. Het probleem moet bij de oorzaak worden aangepakt en dat betekent dat de gaskraan nog verder dicht moet. Heel fijn zo’n excuus, maar hij moet met daden komen.”

Onrecht

Zoals te verwachten was, komen er uit de hoek van de regeringscoalitie positievere commentaren, op de mededeling van Kamp dat het kabinet "het zeer betreurt dat er bij de gaswinning in Groningen onvoldoende oog is geweest voor de veiligheid".

Zo twittert PvdA'er Jan Vos: "Spijtbetuiging kabinet wordt gewaardeerd door TK-fractie PvdA." Hij voegt eraan toe dat Groningers decennia lang door opeenvolgende kabinetten onrecht is aangedaan.

Ook de Groningse PvdA-gedeputeerde William Moorlag heeft waardering voor Kamp. "Maar hij wordt hier beoordeeld op zijn daden. Er is veel meer nodig om het vertrouwen van de Groningers in het Rijk en de NAM te herstellen. Dat kan alleen maar door de gaswinning zo snel en zo veel mogelijk naar beneden te brengen. Ik ga ervan uit dat dit ook gaat gebeuren.”

De commissaris van de koning in Groningen, Max van den Berg, heeft nog twijfels.

Commissaris Van den Berg over spijtbetuiging Kamp

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl