NOS Sport

Inge Vermeulen zit in het hart van SCHC

  • NOS
    De hockeysters van SCHC herdenken hun overleden ploeggenote Inge Vermeulen voor het duel met Oranje Zwart

Het was een schok voor Bilthoven en de hele hockeywereld: het plotselinge overlijden van Inge Vermeulen. De dood van de keepster en voormalig international heeft zijn sporen nagelaten bij hockeyclub SCHC.

Anderhalve maand later probeert de Bilthovense hockeyclub de draad weer op te pakken. "Inge zit in dit team, hoe je het ook wendt of keert."

"Ik had alleen maar kunnen hopen dat het zo zou gaan", zei aanvoerster Carlien Dirkse van den Heuvel na afloop van het duel met Oranje Zwart, het eerste na de dood van Vermeulen. De Stichtse won met 4-0.

Lang had ze toegeleefd naar de dag waarop de competitie hervat zou worden met een uitwedstrijd tegen Oranje Zwart. Het zou een vreemde wedstrijd worden, besefte Dirkse van den Heuvel. "Ik werd vanochtend wel anders wakker dan normaal. Zenuwen. En toch een beetje een knoop in je maag."

Minuut stilte voor keepster SCHC

Impact

Natuurlijk ging het de afgelopen weken vooral over het ontbreken van Vermeulen en de impact die haar dood heeft op een sportploeg. De competitie zou hoe dan ook hervat worden.

"Je leeft er naartoe. We hebben het erover gehad, waar je bijvoorbeeld in die minuut stilte aan kunt denken. Ik heb zoveel mogelijk aan positieve dingen van Inge gedacht, maar je weet niet of een meisje naast je in huilen uitbarst. En dat is ook goed. Alleen weet je niet of die emotie doorwerkt in de wedstrijd", bekent de aanvoerster. "Dit doet het team echt heel veel goed."

"Ik denk dat Inge wel heeft genoten"

Van Maasakker: dit sluit je niet af

Ook voor Nettie van Maasakker, vandaag voor het eerst als coach op de bank bij SCHC, was het een bijzondere dag. In januari volgde zij Giles Bonnet op. De Zuid-Afrikaanse trainer gaf aan dat hij niet de juiste persoon was om het rouwproces te begeleiden. Een loodzware taak.

"We zijn er mentaal mee bezig geweest", aldus Van Maasakker. "Dit sluit je niet af. Uiteraard zit er emotie bij en die emotie blijft heus wel even zitten. Maar als ploeg gaan we door."

Van Maasakker zag haar ploeg in Eindhoven vanaf het beginsignaal goed spelen. Mede dankzij een treffer van dochter Caia blijft SCHC kansrijk voor de play-offs om het landskampioenschap. "Ik denk dat de focus op de sport moet liggen", vindt Van Maasakker. "Onze ambitie is om het maximale uit onszelf te halen. We zien wel waar dat toe leidt."

Wat ons betreft mag het weer over hockey gaan. Graag. Zullen we dat afspreken?

SCHC-keepster Floortje Engels

Rentree Engels

Aan keepster Floortje Engels de moeilijke taak om de plek onder de lat over te nemen. De oud-international keerde terug uit retraite om de club te helpen.

Ondanks trieste aanleiding, voelde de rentree in de hoofdklasse vertrouwd. "Ik heb het hockey totaal niet gemist", zegt Engels, die in de tweede helft een keer handelend moest optreden bij een strafcorner. "Maar het blijft wel supermooi om hier te staan en als team je sport te bedrijven."

Ook volgende week, bij de eerste thuiswedstrijd, zal een minuut stilte worden gehouden. Kan het daarna weer over hockey gaan? "Wat ons betreft wel, graag", is Engels gedecideerd. "Zullen we dat afspreken?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl