NOS NieuwsAangepast

Wat is WikiLeaks?

De geheimzinnige klokkenluiderssite WikiLeaks heeft inmiddels grote bekendheid verworven met het uitbrengen van gevoelige informatie over regeringen en andere belangrijke organisaties. Maar wat is WikiLeaks?

WikiLeaks is een website opgezet door journalisten, wetenschappers en dissidenten, die allerlei soorten geheime documenten van overheidsinstellingen en bedrijven uit de hele wereld publiceert. Het bijzondere van de site is dat iedereen die zaken aanbrengt absolute anonimiteit wordt gegarandeerd. Klokkenluiders waar ook ter wereld kunnen zo risicoloos misstanden aan de kaak stellen.

Chaos

WikiLeaks begon in 2006 als een echte wiki-site: iedereen kon content toevoegen of aanpassen. Maar dat bleek niet te werken. Door de enorme hoeveelheid informatie werd het een chaos.

Nu worden de documenten die WikiLeaks ontvangt eerst gecontroleerd door een team van journalisten en analisten. Zo zijn journalisten vier maanden bezig geweest met het onderzoeken van de Irak-video die in april van dit jaar door WikiLeaks werd gepubliceerd. Op de video is te zien hoe Amerikaanse militairen vanuit een helikopter twaalf Iraakse burgers doden.

Door een grondige screening van het materiaal heeft WikiLeaks de reputatie dat het materiaal op de site authentiek is. Oprichter van de site, de Australische journalist Julian Assange, spreekt van principled leaking: verantwoord lekken.

Discussie

Sinds de oprichting van WikiLeaks is er discussie over de site. Sommigen zien het als de toekomst van de onderzoeksjournalistiek, anderen vinden het risicovol om informatie van WikiLeaks over te nemen. Inmiddels telt de site meer dan een miljoen documenten. Niet al die documenten kunnen volledig worden gecheckt en in de juiste context worden geplaatst. Ook zijn de motieven van mensen die documenten lekken niet altijd duidelijk.

Bovendien is het de vraag of de anonimiteit van tipgevers van WikiLeaks wel daadwerkelijk gegarandeerd kan worden. De veiligheidsprotocollen die de site gebruikt om de identiteit en de locatie te beschermen van mensen die documenten posten, vertonen (zoals alle codes) fouten en bugs. Het is dus goed mogelijk dat autoriteiten erin slagen om gaten te vinden in de beveiliging en op die manier kunnen achterhalen wie welke informatie heeft doorgespeeld.

Bunker

De plek van het datacentrum van WikiLeaks is in ieder geval zorgvuldig gekozen: het computernetwerk is gevestigd in een bunker in de Zweedse hoofdstad Stockholm, dertig meter onder de grond. De bunker is gebouwd in de Koude Oorlog en was oorspronkelijk bedoeld om kernwapens te weerstaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl