ADO op valreep naast FC Groningen

ADO Den Haag viert de gelijkmaker in de slotseconden tegen FC Groningen
  • ANP
    FC Groningen viert feest nadat Tjaronn Chery zijn ploeg vanaf elf meter op voorsprong heeft geschoten

ADO Den Haag heeft op de valreep een punt gepakt bij FC Groningen. De ploeg van coach Erwin van de Looi leek lange tijd zijn eerste zege in vijf duels te gaan boeken, maar in de extra tijd liet Xander Houtkoop de gelijkmaker aantekenen: 1-1.

In de eerste helft viel er voor de neutrale toeschouwers bar weinig te genieten. FC Groningen had licht de overhand en ADO beperkte zich tot verdedigen. Omdat het spel van de thuisploeg veel te voorspelbaar was, bleven grote mogelijkheden uit. De bezoekers stichtten vlak voor rust zowaar twee keer gevaar.

Twee strafschoppen

De tweede helft begon spectaculair, want Groningen kreeg al snel twee strafschoppen. De eerste was makkelijk gegeven door arbiter Jeroen Manschot (Vito Wormgoor toucheerde Tjarron Chery licht), maar het cadeautje werd niet uitgepakt door Nick van der Velden.

De tweede penalty was zelfs onterecht gegeven. Timothy Derijck zou hands gemaakt hebben, maar de verdediger raakte de bal met de borst. Chery had daar geen boodschap aan en liet doelman Martin Hansen kansloos.

Korte opleving

In het vervolg zette ADO even aan en dat leverde kansen op voor Mitchell Schet en Mike van Duinen. De Haagse opleving was van korte duur en al snel nam Groningen het initiatief weer over.

De thuisploeg kreeg ook enkele goede kansen om de voorsprong te verdubbelen. Na een fout van Hansen verprutste Chery de rebound en kort daarna slaagde Mimoun Mahi er na een fraaie actie niet in succesvol af te ronden.

Dure missers

Die missers kwam Groningen duur te staan, want in blessuretijd ging het toch nog mis. Invaller Houtkoop stuitte eerste van dichtbij op doelman Sergio Padt, maar uit de daaropvolgende corner was hij wel trefzeker. ADO is daardoor al vijf wedstrijden op rij ongeslagen.