Carel Visser met het werk Mammoet ANP
NOS Nieuws Binnenland

Beeldhouwer Carel Visser overleden

In zijn woonplaats Le Fousseret in Zuid-Frankrijk is beeldhouwer Carel Visser vannacht overleden. Dat heeft galerie Borzo in Amsterdam bekendgemaakt. Visser was 86 jaar. 

Visser maakte bijna zestig jaar beelden, reliëfs, tekeningen, collages en houtsneden. Borzo noemt hem een onconventionele beeldhouwer, die zich altijd bezighield met vormen en materialen. Hij werkte onder meer met staal en glas en eieren en veren. Zijn grote voorbeeld was de Roemeense kunstenaar Constantin Brâncusi.

In de jaren 50 en 60 maakte Visser robuuste ijzeren sculpturen in geometrische vormen, daarmee voortbouwend op de principes van Mondriaans Nieuwe Beelding. Het was de periode waarin de beeldhouwkunst een grote verandering doormaakte, van figuratieve naar abstracte vormen.

Het werk van de beeldhouwer is te zien in het Kröller-Müller Museum in Otterlo, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Vorige maand opende The Mayor Gallery in Londen de tentoonstelling Carel Visser -Counterbalance. In mei is die tentoonstelling in galerie Borzo te zien.  

STER reclame