Na een lange winterstop wordt de Nederlandse hockeycompetitie vandaag weer hervat. Maar dat betekent niet dat de hockeywereld nu pas ontwaakt uit een winterslaap. Denk maar aan de WK in de zaal, de trainingsstages van de nationale teams en de Hockey India League (HIL). 

Voor OZ-speler Bob de Voogd was het een winterstop om nooit te vergeten. Hij speelde de sterren van de hemel in India en kreeg tot zijn eigen verbazing een uitnodiging van Max Caldas om zich weer aan te sluiten bij Oranje.

Nadat hij vorig jaar door bondscoach Paul van Ass werd gepasseerd voor de WK in Den Haag en vervolgens door Caldas niet werd meegenomen naar de Champions Trophy, mag hij zich dan ook dé winnaar van de winterstop noemen.

India-succes en Oranje

De Voogd vertelt razend enthousiast over zijn avontuur in India bij de HIL en over het feit dat hij zich weer mag aansluiten bij Oranje. Toch schreeuwt hij zijn vreugde niet van de daken.

Je zou kunnen zeggen dat mijn batterij weer is opgeladen.

Bob de Voogd

"Ik vind het richting de andere jongens raar om mezelf nu de grote winnaar te noemen, maar het voelt inderdaad wel heel goed", aldus De Voogd. "Spelen in India was een supermooie ervaring en ik ben heel dankbaar dat ik weer bij het Nederlands team zit."

Boost

Winnaar of niet, De Voogd erkent dat hij wel toe was aan een succesje. "Je zou kunnen zeggen dat mijn batterij weer is opgeladen. Ik voel me weer fris nadat ik het laatste jaar bij Oranje in een negatief gevoel heb gezeten. Soms moet je even zo'n moment hebben om er weer zin in te krijgen."

Want laat daar geen twijfel over bestaan, De Voogd wil niets meer missen met het Nederlands elftal. "Ik merk dat ik nu, ook omdat ik weer geselecteerd werd, die boost heb gekregen om weer bij Oranje aan de slag te gaan."

Belletje van Caldas

Na zijn teleurstelling over het missen van het WK, koos De Voogd bewust om tijdens de winterstop de HIL te spelen, ook al wist hij dat de nieuwe bondscoach Caldas daar niet gelukkig mee zou zijn.

Caldas gaf eerder aan dat hockeyers die zouden kiezen voor een avontuur in India en daardoor de trainingsstage met Oranje in Zuid-Afrika zouden missen een risico namen met hun plek in Oranje. 

"Ik ging er vanuit dat ik er nog niet bij zou zitten, juist omdat ik er in Zuid-Afrika niet bij was. Ik dacht: na de HIL kijk ik wel weer. Ik hoopte me in de hoofdklasse weer snel te bewijzen."

Maar dat deed De Voogd volgens de bondscoach al in India. Hij maakte een aantal velddoelpunten, werd gekozen in het All Star team en kreeg al in India een telefoontje van Caldas. "Die zei: ik zie je als je terug bent, want je zit weer bij Oranje."

Bob de Voogd ANP

Eigen keuze

Zo verrassend als dat was voor De Voogd, zo verbaasd was ook een aantal andere internationals. Zij hadden uit de woorden van de bondscoach begrepen dat deelname aan de HIL een streep door de nationale selectie zou betekenen.

De Voogd begrijpt dat zijn collega's bedenkingen hebben bij het selectiebeleid van Caldas. "Dat zou kunnen, maar voor mij speelt dat gevoel niet. Iedereen moet zijn eigen keuze maken. Als anderen ook de HIL hadden willen spelen, hadden ze daarvoor moeten kiezen."

Betrokkenheid

Net als de andere internationals die de stage in Zuid-Afrika oversloegen voor een Indiaas hockeyavontuur, had De Voogd deze week een gesprek met de bondscoach. "Het team heeft in Zuid-Afrika stappen gezet. Die heb ik gemist. Daar heb ik met Caldas over gesproken."

"Ik kom dus ook niet binnen van: ik ben er weer. Aan ons, de jongens die in India zijn geweest, is het zaak om weer aan te haken. Het gaat er nu om dat we onze betrokkenheid tonen. Dat heeft Caldas ook uitgesproken. Dat lijkt me niet meer dan normaal."

Programma hoofdklasse hockey

Oranje ZwartRotterdam
TilburgKampong
BloemendaalPush
HurleyAmsterdam
HGC Pinoke
SchaerweijdeDen Bosch 

STER reclame