PSV viert de overwinning op Ajax in 2013
NOS Voetbal

PSV-Ajax: vijf doelpuntrijke edities

De topper tussen PSV en Ajax van vanmiddag wordt misschien niet de spannendste aller tijden, gezien de voorsprong van 14 punten voor de ploeg van trainer Phillip Cocu. Maar het onderlinge duel in Eindhoven is wel vaak goed voor spektakel en veel doelpunten.

In de 58 eredivisiewedstrijden die PSV en Ajax eerder in Eindhoven hebben gespeeld, vielen precies 200 goals. Dat is een gemiddelde van bijna 3,5 doelpunt per wedstrijd. Om alvast in de stemming te komen voor hopelijk weer een doelpuntrijk duel in Eindhoven, zetten we de vijf edities van PSV-Ajax met de meeste goals op een rijtje.

PSV viert de treffer van Balázs Dzsudzsák

PSV-Ajax 6-2 (19 april 2009)

De kansloze nederlaag van de Amsterdammers in Eindhoven betekende dat AZ die dag het kampioenschap kon vieren. Ajax was de enige overgebleven concurrent van AZ, maar blameerde zich in Brabant. Keeper Kenneth Vermeer stopte in het begin nog wel een penalty, maar toch vielen er liefst acht goals.

Edison Méndez, Ibrahim Afellay, Nordin Amrabat, Jason Culina, Balász Dzsudzsák en Otman Bakkal scoorden voor PSV, Luis Suárez en Miralem Sulejmani redden de eer voor de dolende Amsterdammers. Twee weken later zou trainer Marco van Basten opstappen bij Ajax. Voor PSV was het een evenaring van de grootste zege op Ajax uit de geschiedenis.

PSV-Ajax 6-2 (20 september 1975)

Het was de wedstrijd van de Zweedse spits Ralf Edström, die de bal liefst vier keer achter Ajax-doelman Piet Schrijvers wist te werken. Maar het was voor de Eindhovenaren ook de wedstrijd van de sportieve revanche voor het 'debacle van Katowice'. Het Nederlands elftal, vice-wereldkampioen, had anderhalve week eerder de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Polen met 4-1 verloren.

De dominante Ajacieden hadden de schuld van die nederlaag in de schoenen geschoven van de PSV-spelers. "Steeds klonken de woorden van die stomme Krol me in de oren", zei PSV-icoon Willy van der Kuylen na de 6-2 zege. "Hij had gezegd dat ik beter uit het Oranje-team had kunnen verdwijnen in plaats van Van Hanegem. Niet alleen ik wilde wraak, ook de andere jongens."

Ralf Edström, vier keer trefzeker tegen Ajax

PSV-Ajax 4-3 (16 augustus 2009)

PSV en Ajax legden in het begin van het seizoen 2009/2010 een zinderend duel op de mat. Grote uitblinker van de dag was Balász Dzsudzsák. De Hongaar was met een snoeiharde vrije trap goed voor de 1-1, stelde Otman Bakkal met een mooie assist in staat de 2-2 te maken en schoot met een als voorzet bedoelde vrije trap de 3-2 achter doelman Maarten Stekelenburg.

Luis Suárez en Bakkal scoorden ieder twee keer die middag. Kampioen werden PSV en Ajax dat seizoen niet. De hoofdprijs ging naar FC Twente.

PSV-Ajax 5-2 (9 juni 1963)

Een historische wedstrijd voor PSV: door de 5-2 zege op Ajax in de voorlaatste speelronde behaalden de Eindhovenaren hun eerste landstitel in de geschiedenis van de eredivisie. Het elftal bestond vooral uit jonge talenten die de jaren daarvoor uit alle hoeken van het land waren weggeplukt.

De goals van PSV kwamen op naam van Lambert Maassen, Gerard Hoenen, Pierre Kerkhoffs, Wim Wolbers en Ajacied Piet Ouderland (in eigen doel).

Klaas-Jan Huntelaar passeert Heurelho Gomes

PSV-Ajax 1-5 (18 maart 2007)

Twee keer in de geschiedenis vielen er zes doelpunten bij PSV-Ajax. Op 30 augustus 1987 wonnen de Eindhovenaren met 4-2 (doelpunten van Frank Arnesen (2x), Frank Rijkaard (2x, waarvan 1 eigen goal), Hans Gillhaus en Hennie Meijer). Maar om ook Ajax een overwinning in dit rijtje te gunnen, kozen wij voor de 5-1 zege van de Amsterdammers in 2007.

Het was het seizoen met de legendarische slotdag, waarop PSV, Ajax en AZ om beurten de landstitel leken te grijpen. Ruim een maand daarvoor bracht Ajax de spanning in de eredivisie terug door koploper PSV in eigen huis een draai om de oren te geven. Klaas-Jan Huntelaar maakte twee goals, namens PSV scoorde oud-Ajacied Patrick Kluivert.

Verschil moet er zijn

PSV werd dat seizoen kampioen met de kleinst mogelijke voorsprong van één doelpunt op Ajax. Het verschil zal dit seizoen waarschijnlijk wel groter zijn, hoe de wedstrijd van vanmiddag ook verloopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl