Correspondent David Jan Godfroid

De Russische onderzoekers die zich bezighouden met de moord op Boris Nemtsov zeggen dat ze rekening houden met verschillende scenario's. De eerste mogelijkheid die ze noemen is dat de moord op de criticus van president Poetin bedoeld is om het land te destabiliseren. 

In dat scenario is Nemtsov volgens de onderzoekers uitgekozen als slachtoffer door cynici die geen middel onbenut laten om hun politieke doeleinden te bereiken. Die suggestie past bij de eerste reactie van president Poetin op de moordaanslag. Hij noemde die een overduidelijke provocatie. 

Drie jaar geleden zei de president dat zijn politieke tegenstanders er niet voor zullen terugschrikken om iemand uit hun eigen kring te vermoorden, om de regering vervolgens de schuld te geven.

Persoonlijke vijandschap

De onderzoekers sluiten ook niet uit dat een persoonlijke vete een rol speelde, wegens het liefdesleven van Nemtsov. In de pers is breed uitgemeten dat Nemtsov (55) naar huis liep met een 30 jaar jongere Oekraïense vrouw. Op de televisie zijn foto's getoond van het fotomodel in verschillende poses. Ze bleef ongedeerd bij de aanslag. De politie heeft haar verhoord, maar daarover is niets bekendgemaakt.

De moord kan volgens de onderzoekers ook gepleegd zijn door moslimextremisten, die verontwaardigd waren over Nemtsovs stellingname na de aanslag in Parijs op Charlie Hebdo. Ook houden ze rekening met een Oekraïense connectie. Zoals president Porosjenko vandaag al bekendmaakte was Nemtsov bezig met een rapport over de Russische militaire betrokkenheid bij het conflict in het buurland.

Camerabeelden

Op de Russische tv zijn beelden vertoond van een bewakingscamera van de laatste momenten van Nemtsov. Te zien is dat hij op de brug met een vrouw loopt. Het stel verdwijnt af en toe uit beeld achter passerende sneeuwschuivers. Een auto stopt, er stapt iemand uit die later terug naar de auto loopt en snel wegrijdt. Op het volgende moment loopt de metgezel van Nemtsov naar de chauffeurs van de sneeuwschuivers toe.

De fatale schoten zelf zijn niet te zien. Sommige voetgangers lopen door alsof er niets gebeurd is. Een tweede persoon rent weg en tien minuten later is de politie ter plaatse.

STER reclame