Stannard klopt Terpstra EPA

De eerste klassieker van 2015 leverde een bijzondere finale op. Met drie renners in de kopgroep van vier leek het een ideale situatie voor Etixx - Quick-Step in de Omloop Het Nieuwsblad. Maar de Brit Ian Stannard ging met de zege aan de haal.

"Ik denk dat we een beetje worden uitgelachen nu", was de reactie van Niki Terpstra bij de NOS. De Nederlander was in de finale omringd door ploegmaats Tom Boonen en Stijn Vandenbergh, maar hij was de laatste die Stannard nog van de zege af had kunnen houden. 

"Ja, het ging helemaal fout in de laatste 25 meter. Ik had pijn in mijn benen. De laatste kilometer moest ik gaan sprinten. Het voelde goed, maar op 75 meter van de finish voelde ik dat het niet goed ging. Een rotsprint. Dit is gewoon echt balen."

"Denk dat we worden uitgelachen nu"

Het doel van Etixx leek om de beste sprinter van de drie, Tom Boonen, aan zijn eerste zege in de Omloop te helpen. Maar in de slotfase, bij het binnenrijden van Gent op zo'n vijf kilometer van de finish, begonnen de Etixx-renners te demarreren.

"We gingen om en om. Stannard was nog fris en kon overal op reageren." Nadat Stannard erin was geslaagd Boonen terug te halen, volgde een bizarre manoeuvre. Terpstra ging aan op een ideaal moment, maar ploegmaat Vandenbergh reageerde. En daardoor kon ook Stannard weer aansluiten.

"Ik heb Stijn nog niet gesproken. Ik weet het niet waarom hij reageerde. Ik heb de beelden nog niet gezien. Maar het is gewoon zo dom om deze koers uit handen te geven. We gaven zó'n show weg."

Boonen wijst vinger naar Terpstra

Waar Vandenbergh de boosdoener leek, denkt Boonen aan iemand anders. "We hadden niet moeten gaan demarreren", zegt hij in de studio van Sporza. "We hadden gewoon naar de sprint moeten gaan. Je moet geen chaos creëren als je het gewoon kan controleren. Waarom ik dan zelf demarreerde? Ik begon er niet mee. Dat was Niki."

STER reclame