1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

VVD-gedeputeerde: PVV-lijsttrekker Faber moet opstappen

De Gelderse VVD-gedeputeerde Jan Markink vindt dat PVV'er Marjolein Faber moet opstappen nu ze in opspraak is geraakt. Vandaag werd bekend dat Faber, PVV-lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen, haar zoon inhuurde voor partijwerk. 

"Het kan bijna niet anders dan dat ze zegt: ik leg mijn functie neer", zegt Markink tegen Omroep Gelderland. "Dit kan niet zonder gevolgen blijven."

De affaire is volgens Markink "een flinke schram op het blazoen van de PVV". Faber is sinds 2011 lid van de Eerste Kamer en fractievoorzitter van de PVV in de Provinciale Staten van Gelderland. 

De maat genomen

Markink wijst erop dat Faber in het verleden fel over integriteitskwesties van leer trok tegen politici. Zo deed de Gelderse PVV-fractie aangifte tegen PvdA-gedeputeerde Co Verdaas, omdat hij onjuiste declaraties zou hebben ingediend.

"Zij is degene die iedereen de maat neemt en dat ook op een felle manier doet", stelt Markink. "In de kwestie-Verdaas ging het om enkele honderden euro's, maar dit gaat om 8000 euro. Dan denk ik: dit is niet uit te leggen."

Alert blijven

CDA-collega Jan Jacob van Dijk gaat niet zo ver als Markink, maar vindt wel dat politici "elke keer heel alert moeten zijn" op integriteit. 

"Elke suggestie dat politici niet integer zijn, of het waar is of niet, schaadt het aanzien van de politiek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl