Ian Stannard klopte Niki Terpstra in de sprint NOS

Ian Stannard heeft op indrukwekkende wijze de Omloop Het Nieuwsblad op zijn naam geschreven. De Brit van Team Sky, die vorig seizoen ook al won, draaide in zijn eentje de Etixx-Quick Step-ploeg een loer. 

De Belgische topformatie had één doel: Tom Boonen naar de winst loodsen in de enige Vlaamse klassieker die nog op het palmares van de 34-jarige Tornado Tom ontbreekt. 

Met nog 40 kilometer voor de boeg kreeg de koers haar vorm door het lek rijden van Sep Vanmarcke, een van de uitblinkers van de dag. Etixx rook zijn kans en trok de favorietengroep uiteen. De uitkomst had niet beter kunnen zijn voor de ploeg die al tien jaar niet had gewonnen in Gent. 

Koud kunstje

Alleen Stannard kon het geweld van Boonen, Terpstra en Stijn Vandenbergh volgen. De 27-jarige Engelsman in de tang nemen zou voor de drie ervaren ploegmaten toch een koud kunstje moeten zijn. 

In de finale ging het echter helemaal mis. Op 5 kilometer van de meet leek Boonen de strijd te beslissen door weg te rijden. Stannard reed echter voor wat hij waard was en achterhaalde de Belg, die niet helemaal in goeden doen was. 

Vervolgens ging Terpstra ervandoor, maar maakte Vandenbergh de tactische blunder door achter zijn ploegmaat aan te gaan. Stannard probeerde het toen zelf en Terpstra was de enige die meekon. De Noord-Hollander maakte alleen de fout in de sprint de koppositie te pakken en dat kwam hem duur te staan.

STER reclame