Aanhanger van Hamas EPA

Een Egyptische rechter heeft de Palestijnse beweging Hamas als terreurorganisatie bestempeld. Een maand geleden bepaalde de rechtbank al dat de militaire tak van Hamas een terreurgroep is.

Volgens de Egyptische staatstelevisie heeft de rechtbank verder de leider van de Moslimbroederschap, Mohamed Badie, veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hamas is voortgekomen uit de Moslimbroederschap.

Badie krijgt de straf voor het aanzetten tot geweld bij de protesten tegen zijn beweging in 2013. Tijdens de demonstraties kwamen verscheidene mensen om. De Moslimbroederschap is nu verboden in Egypte.

"Schokkend en gevaarlijk"

Hamas zegt dat het besluit van de rechtbank "schokkend en gevaarlijk" is, het hele Palestijnse volk raakt, maar geen invloed heeft op de Palestijnse beweging.

De Egyptische regering heeft jaren een belangrijke rol gespeeld bij het bemiddelen in het conflict tussen Israël en Hamas. Maar dat is voorbij, zegt Hamas. Een woordvoerder benadrukt dat zijn beweging Egypte niet langer als onderhandelaar accepteert.

STER reclame