Sep Vanmarcke tijdens een training voor de Omloop het Nieuwsblad AFP

"We waren helemaal zwart na de verkenning. Dus dat wordt mooi." Sep Vanmarcke leeft voor de Vlaamse wielerklassiekers. Het traditionele openingsweekend begint zaterdag met de Omloop Het Nieuwsblad, gevolgd door Kuurne-Brussel-Kuurne. "Het vuil, de stof, het hoort er allemaal bij. Die dramatiek geeft de koers sfeer."

Vanmarcke is in zijn element op 'zijn' parcours. De Belg, rijdend voor Lotto-Jumbo, kent iedere steen op de weg. "Dit is mijn terrein, hier wil ik op mijn best zijn. Ik voel me goed en heb vertrouwen. Uiteraard zijn Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen de belangrijkste wedstrijden. Dat zijn de monumenten die ik ooit een keer op mijn naam wil schrijven."

Vuurdoop Roompot

Ook Erik Breukink kijkt uit naar de Omloop, maar wel op een andere manier. Hij staat als ploegleider van Roompot voor de eerste grote test van de nieuwe wielerformatie. "Dit zijn de mooie wedstrijden voor ons", volgens Breukink. "We kunnen ons meten met de grotere en sterkere ploegen. We zullen ons moeten laten zien."

Breukink weet dat zijn ploeg de koers niet hoeft te maken. "We hebben ook niet een man die de boel gaat domineren. We zullen handig moeten rijden. De eerste ontsnapping is altijd interessant voor een ploeg als de onze. Daarnaast ben ik benieuwd hoe ver sommige jongens in de finale kunnen meekomen."

Vanmarcke hoort tot de kanshebbers voor de zege. De Belg houdt zich op de vlakte over de concurrentie. "Ik heb de startlijsten nog niet bekeken, ik hou me daar niet zo mee bezig. Tom Boonen zal altijd goed zijn. Maar we zullen eerst de koers moeten afwachten en zien wie er in de kopgroep zit."

Breukink verwacht Boonen ook van voren. "Als je naar de afgelopen jaren kijkt, dan domineren dezelfde mannen. Boonen heeft zijn zinnen erop gezet. Daarnaast heb je Greg Van Avermaet nog en Ian Stannard die vorig jaar won. Dat soort types ga je nu ook weer zien."

De koersdirectie heeft de renners opgeroepen om voorzichtig te zijn, naar aanleiding van de vele ongelukken van vorig jaar. Volgens Vanmarcke zal het weinig uitmaken. "Ik vrees dat dit het wielrennen is. Het was twintig jaar geleden zo, dat zal nu niet anders zijn. Spijtig genoeg is dat ook de dramatiek van deze wedstrijden."

STER reclame