Tractoren op de weg
NOS Nieuws

Kenteken voor tractoren gaat 450 euro kosten

De kosten voor bedrijven van de toekomstige tractorkentekens komen op gemiddeld 450 euro, schrijft minister Schultz van Verkeer aan de Tweede Kamer. Eerder ging zij uit van 600 euro. Het gaat om het inschrijven, het kopen en monteren van tractorkentekenplaten, en de uren die het bedrijf zelf kwijt is.

De besparing zit in het versoepelen van bepaalde regels. Bestaande tractoren kunnen digitaal worden aangemeld en hoeven niet eerst te worden gekeurd. Kentekenplaatverlichting wordt niet verplicht, omdat de kentekenplaten tegenwoordig goed reflecteren. Ook hoeven er geen kentekenplaten op de voorkant van een tractor.

De eigenaren van de 430.000 bestaande tractoren en 150.000 aanhangwagens zijn gezamenlijk voor de operatie ongeveer 31,5 miljoen euro kwijt. De verplichting gaat pas in 2017 in.

De land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland maakt bezwaar tegen de kentekenplicht, omdat die het bedrijfsleven alleen maar op kosten zou jagen. De Tweede Kamer stemde voor de kentekenplicht omdat dat de controle op de weg ten goede zou komen. Met tractoren gebeuren veel ongelukken.

Nieuwe verkeersborden voor meer duidelijkheid

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl