NOS Nieuws

Miljoenen euro's extra voor veiligheid

Het kabinet trekt 128,8 miljoen euro extra uit voor de versterking van de Nederlandse veiligheid. Het geld is bedoeld om structureel het terrorisme en de jihadistische dreiging tegen te gaan.

Het geld gaat onder meer naar de AIVD, MIVD, het Openbaar Ministerie, de politie en de marechaussee. Er komen ook programma's om radicalisering tegen te gaan.

"Nu gaat het goed", aldus premier Rutte. "Maar uit onze analyse blijkt dat extra geld op de lange termijn noodzakelijk is, omdat het huidige dreigingsniveau aanhoudt." Het geld is voor de komende vijf jaar, tot 2020.

De fractievoorzitters van de oppositiepartijen SP, CDA, PVV, D66, ChristenUnie en SGP dringen al langer aan op extra geld en mankracht voor terreurbestrijding. Eind januari stuurden ze gezamenlijk een brief naar het kabinet om hun zorgen te uiten over de Nederlandse veiligheid na de aanslagen in Parijs.

De fractievoorzitters krijgen veel verontruste verhalen van burgemeesters, politie en andere instanties die betrokken zijn bij de nationale veiligheid.

Premier Rutte zei tot nu toe altijd dat de Nederlandse veiligheids- en opsporingsdiensten voldoende geld hebben om hun werk te doen. Het kabinet heeft de NCTV de afgelopen weken een analyse laten maken of de huidige inzet nog "vol te houden" is. De conclusie is dat het huidige dreigingsniveau - substantieel - voor langere tijd zal gelden.

Sinds maart 2013 geldt dit dreigingsniveau en het is volgens minister Opstelten duidelijk dat de jihadistische dreiging van lange duur is. "We zijn nu twee jaar later en we hebben te maken met een groeiend aantal terugkeerders en meer te beveiligen objecten", aldus de minister van Veiligheid en Justitie.

Honderd procent veiligheid bestaat niet, maar ik vertrouw wel honderd procent op de mannen en vrouwen die ons land beschermen

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie

Waar gaat de 128,8 miljoen euro heen?

OnderwerpGeld
Beveiliging van meer objectenTweede Kamer, Joodse instellingen en "druk bezochte plaatsen"28,8 miljoen 
Rapid Respons TeamsSnelle beveiligingsteams van politie en defensie14 miljoen
InlichtingendienstUitbreiding observatiesteams MIVD en AIVD, inzet contra-terrorismeteams69,1 miljoen
Preventieo. a. voor ondersteuning gemeenten tegengaan radicalisering 11,5 miljoen
Versterking internationale samenwerkinginternationale programma's gewelddadig extremisme, 5 miljoen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl