NOS

De rechtbank in Arnhem heeft drie mannen veroordeeld tot celstraffen van anderhalf tot twee jaar. De drie hebben honderden schapen gestolen uit verscheidene weilanden in de Bommelerwaard en bij dorpen in Noord-Brabant en Utrecht.

Een man, die tot twee jaar is veroordeeld, is volgens de rechter ook nog schuldig aan heling van landbouwvoertuigen, hennepteelt en verboden wapenbezit. 

De schapen werden 's nachts gestolen in de periode van juli tot en met september 2012. De diefstallen hebben volgens de rechtbank geleid tot veel onrust onder schapenhouders, omdat zij hun dieren in de wei moeilijk tegen dieven kunnen beschermen. Bij een boer werden 189 schapen weggehaald.

Goed voorbereid

Door de merken van de schapen te vervangen, hebben de daders het landelijke registratiesysteem gemanipuleerd waarmee dieren snel kunnen worden getraceerd. 

De rechter vindt dat de mannen daarmee hebben laten zien dat ze de diefstallen goed hadden voorbereid. Dat wordt hen zwaar aangerekend. De rechter nam daarom bij twee daders de eis van de officier van justitie van anderhalf jaar cel over.

De schapen werden teruggevonden in weilanden van de drie mannen. De daders, die zelf veehouder zijn, hebben de diefstallen altijd ontkend.

STER reclame