Johan Vansummeren na zijn val in de Ronde van Vlaanderen 2014
NOS Wielrennen

Horrorcrash nog altijd niet opgelost

Bijna een jaar na de horrorcrash in de Ronde van Vlaanderen weten de slachtoffers nog altijd niet waar ze aan toe zijn. De renner, Johan Vansummeren, hoort niets van de rechtbank in Kortrijk. De vrouw, toeschouwster Marie-Claire (66), is voor de rest van haar leven verlamd.

En het gerechtelijk onderzoek? "Dat is nog altijd niet afgerond", aldus een woordvoerder van de rechtbank van Kortrijk.

Het draait zo langzamerhand uit op een uiterst schrijnende zaak. De vrouw werd na het ongeval met een hersentrauma naar het ziekenhuis gebracht. Haar leven hing, zo zei haar man Philippe tegen Het Laatste Nieuws, aan een zijden draadje. Na een kunstmatige coma ontwaakte ze pas op 5 mei, bijna een maand na het ongeval.

Ze is permanent verlamd aan de rechterzijde van haar lichaam. Haar spraakvermogen lijkt op dat van een tweejarige en ze is aangewezen op een rolstoel. Het echtpaar heeft moeten verhuizen naar een aangepaste woning. En de kosten? Die mag het echtpaar zelf ophoesten.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De verzekeringsmaatschappij keert pas uit als de rechtbank uitspraak heeft gedaan. Marie-Claire en Philippe, die volgens Belgische media al 10.000 euro armer zouden zijn, zijn de publiciteit inmiddels zat. Ze zeggen liever niets meer. Dat is overigens het enige wat alle betrokken partijen - de rechtbank, de verzekeringsmaatschappijen, de organisatie van de Ronde van Vlaanderen én Vansummeren - gemeen hebben.

De rechtbank van Kortrijk is aan zet. "Wat de status van het onderzoek precies is? Ook daarover kunnen we helaas niets zeggen."

Reconstructie

Terug naar 6 april 2014. Wat gebeurde er precies? Niet lang na het middaguur naderde het peloton een rotonde in Wielsbeke, een dorp in West-Vlaanderen. De Ronde zat er voor een kleine tachtig kilometer op. De vaart ging omhoog, want het was een lastige passage. Alle renners wilden 'van voren' zitten. Een seingever, een man ingehuurd om het peloton te waarschuwen voor naderend gevaar, stond klaar om aan te geven dat er een rotonde naderde. Tot zover ging alles goed.

Marie-Claire stond aan de andere kant van de rotonde. Op een vluchtheuvel in het midden van de weg. Daar waar geen seingever stond. Dat schrijven de regels ook niet voor. Ze waande zich veilig. Ze was samen met twee mannen en een kind, die ook daar hadden postgevat, in afwachting van het peloton. De menigte nam de rotonde, zo'n honderd renners zoefden veilig aan haar voorbij en toen was daar de botsing.

Vansummeren had bij het invoegen niet in de gaten dat er een vluchtheuvel in het parcours lag. Marie-Claire zag hem nooit aankomen. Met zeker zestig kilometer per uur botste de Belg tegen de toeschouwster op. Ze klapte met haar hoofd achterover en raakte de rand van de vluchtheuvel.

Ik probeer er zo weinig mogelijk aan te denken.

Johan Vansummeren

Het groeide al snel uit tot het gespreksonderwerp van de dag. Dat Fabian Cancellara de klassieker won, werd naar de achtergrond verdrongen. Een week later, bij de start van Parijs-Roubaix, blikte Vansummeren nog geëmotioneerd terug. Hij had getwijfeld over zijn deelname aan de volgende klassieker, gezien de gevolgen van de val.

Nog altijd is praten over het ongeval moeilijk. Hij doet het liever niet. "Het ligt gevoelig. Ik probeer er zo weinig mogelijk aan te denken." Ondertussen moet ook hij gissen naar de status van het onderzoek. "Het is bijna een jaar geleden, maar ook wij horen nog steeds niets."

Alles wijst erop dat men worstelt met de schuldvraag. Is alleen de renner verantwoordelijk? Had de vrouw wel op die plek mogen staan? Is de organisatie nalatig geweest?

Dat het zo lang duurt, is niet ongebruikelijk hier in België.

Ronde van Vlaanderen-organisator Wim van Herreweghe

Laatstgenoemde stelt vooralsnog geen partij te zijn in het onderzoek. "De verzekeringsmaatschappijen zijn onder elkaar aan het overleggen. Naar ik begrijp zijn het zustermaatschappijen, die van de vrouw en van de renner", aldus organisator Wim van Herreweghe. "Wij zijn vooralsnog geen betrokken partij. Dat het lang duurt? Ja, dat is niet ongebruikelijk hier in België."

Volgens een woordvoerder van Assuralia, de overkoepelende organisatie van verzekeringsmaatschappijen in België, is het wachten op het parket. "Het burgerlijk wetboek geeft aan dat er sprake moet zijn van schuld, voordat er wordt overgegaan tot vergoeding. Het ligt nu bij het parket. Daar is het wachten op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl