NOS Nieuws

Utrecht: drinkwatertekort en windmolens #PS15

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart heeft de NOS samen met de regionale omroepen portretten gemaakt over wat er speelt in de provincies. Dit portret is tot stand gekomen in samenwerking met RTV Utrecht.

Wat waren de grootste besluiten de afgelopen vier jaar?

Het verhuizen naar een nieuw provinciehuis. Maar bij de verkoop van het oude provinciehuis ging veel mis. De nieuwe eigenaar ontdekte dat er asbest in het gebouw zat en de rechter bepaalde dat de provincie verantwoordelijk was voor het saneren. Dat kostte uiteindelijk miljoenen euro's en de verantwoordelijke provinciebestuurder overleefde ternauwernood een motie van wantrouwen.

De provincie heeft hard gestreden tegen de kabinetsplannen om Utrecht, Noord-Holland en Flevoland samen te voegen tot een superprovincie. Er was geen draagvlak in de Provinciale Staten en het plan is voorlopig van de baan, tot tevredenheid van vrijwel alle Utrechtse partijen.

Utrecht investeerde de afgelopen periode veel in duurzaamheid. Zo werden ruim 200 laadpalen neergezet voor elektrische auto's.

Een ander belangrijk thema in het coalitieakkoord van VVD, CDA, D66 en GroenLinks was de zogenoemde ecologische hoofdstructuur. Daarin wordt geregeld dat natuurgebieden met elkaar worden verbonden, waardoor dieren en planten zich makkelijker kunnen verspreiden. Maar er zijn ondertussen zo veel natuurviaducten aangelegd, dat er nu allerlei dieren op verkeerde plekken lopen, die vervolgens weer moeten worden afgeschoten.

Wat is er niet gelukt?

Utrecht wilde de Europese Culturele Hoofdstad van 2018 worden, maar dat is ondanks een stevige lobby van de stad en de provincie mislukt. De strijd werd uiteindelijk gewonnen door Leeuwarden.

Hart van de Heuvelrug is een van de grootste bouwprojecten van de provincie. In het project is ruimte voor ecoducten, bedrijventerreinen, nieuwe natuur en woningbouw. Het project loopt weliswaar al van voor deze periode, maar het huidige college heeft het doorgezet ondanks financiële perikelen. Ondertussen kost het project zo veel geld, dat er een tekort is.

Er dreigt een drinkwatertekort in Utrecht, zegt waterbedrijf Vitens

Wat zijn de hete hangijzers voor de komende periode?

Utrecht dreigt binnenkort met een drinkwaterprobleem te zitten. Er is namelijk onvoldoende drinkwater beschikbaar om de groei van het aantal inwoners van de provincie aan te kunnen. Waterbedrijf Vitens heeft de noodklok al geluid en nu dreigt Utrecht drinkwater uit andere provincies te moeten importeren. Als er niets gebeurt loopt het tekort de komende jaren alleen maar op, stelt het waterbedrijf.

Ook al kampt Utrecht niet met een krimpende bevolking, toch is er discussie over het openhouden van voorzieningen in kleine dorpen, zoals bibliotheken en openbaar vervoer.

Verder gaat de discussie ook over de verbreding van de A27 ter hoogte van Amelisweerd. Uiteindelijk moet het Rijk daar een besluit over nemen, maar bijna alle provinciepartijen willen een vinger in de pap hebben.

Net zoals in veel andere provincies staan ook de windmolens hier op de agenda. Grote voorstander van de molens is GroenLinks, de grote tegenstander van de PVV. Het Rijk heeft Utrecht de opdracht gegeven om 65 megawatt aan windenergie op te wekken, en er wordt nu volop over gesproken waar die windmolens moeten komen. Heel lang was het plan ze te plaatsen bij industrieterrein Lage Weide in de stad Utrecht, maar dat lijkt van de baan. De grote vraag is: waar dan wel?

Op wie moeten we letten?

De SGP is 'te soft', zei voorman Joop van Ooijen van de partij Jezus Leeft. Het is de eerste keer dat de partij meedoet in de provincie.

Rob van Muilekom voert de lijst van de PvdA aan. Hij was wethouder in Amersfoort, maar stapte vorig jaar op na het overlijden van partijgenoot en raadslid Smits Alvarez. Die beroofde zichzelf van het leven nadat duidelijk was geworden dat hij tienduizenden euro's van de partij had gestolen. Het imago van Van Muilekom beschadigde hierdoor ernstig.

Op nummer zes van de lijst staat Osman Suna. Dit raadslid uit Soest raakte vorig jaar in opspraak omdat hij in een uitzending van PowNews werd beschuldigd van het ronselen van stemmen. Uiteindelijk bleek er onvoldoende bewijs tegen hem te zijn en hij kreeg geen straf.

Grote spelers lijken vooral gedeputeerde Mariette Pennarts (GroenLinks) en PVV-leider Rene Dercksen. In Utrecht zitten op dit moment alleen landelijke partijen in de Staten. Is dat na 18 maart nog steeds zo?

PS15 bij RTV Utrecht

Op 7 maart zendt RTV Utrecht een verkiezingsdebat vanuit het provinciehuis in Utrecht uit. Op de dag van de verkiezingen wordt er de hele avond aandacht aan de uitslagen besteed op radio en internet. Ook is het provinciale kieskompas op de website te vinden.

De ochtend na de verkiezingen is er ook een uitslagenontbijt op tv van 08.00 tot 09.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl